Ски легенди и министри откриха сезона в Банско

снимки: infomreja.bg

„Тази година посрещаме ски сезона с още едно признание за Банско. След титлата „Зимна столица на Балканите” в престижната световна класация на специална церемония в Кицбюел, Австрия, нашият град бе обявен за най-добър зимен курорт в България на годината и по този начин се нареди в топ 20 на планетата. Световните медии направиха тази новина достояние на над 100 милиона жители в света. Затова аз се обръщам с думи на благодарност към всеки един от вас, които има принос това високо признание да се случи.И когато ни питат – „защо Банско”, с гордост можем да отговорим-„ защото светът ни познава”.

С тези думи кметът на зимната столица на балканите Георги Икономов откри ски сезона и пожела прекрасна зима и чудесни преживявания на своите съграждани и гости на Банско.

В празничната церемония взеха участие вицепремиерът Даниела Бобева, министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева, министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов и зам.-министърът на икономиката и енергетиката – Бранимир Ботев.

Курортният град събра едни от най-ярките звезди на световните ски – Алберто Томба, Марк Жирардели, Люк Алфан, Юре Козир и Петър Попангелов. Както и Генади Стоицов от Банско, който тази година завоюва два златни олимпийски медалана „Спешъл олимпикс”.

Звездите един по един приветстваха Банско под бурните аплодисменти на хилядите на площада. Те получиха от Икономов почетния знак на кмета за високи заслуги в развитието на Общината.

Както е известно, Aкемията на световните ски награди удостои Банско с приза „Най-добър зимен курорт в България”. Отличието бе връчено от легендите в австрийските ски Михаел Валхофер и Щефан Еберхартер. Това стана по време на пищна церемония в меката на ските Кицбюел, в която взеха участие над 200 топ мениджъри на водещи ски курорти и хотели.

В анкетата, организирана от Академията, са гласували над 1 млн. души от цял свят. Благодарение на Банско България също получи световно признание, като попадна в топ 20 на страните от целия свят с най-добър зимен туризъм. През годините водещият ни курорт се утвърди като №1 в Източна Европа. Банско организира по перфектен начин 8 старта за Световната купа, а през 2011-а бе избран за Зимна столица на Балканите.

Празникът продължи с откриването на кулинарна изложба „Това е Банско”, на която над 50 местни фирми демонстрираха своите умения. Към тях Икономов се обърна с думите: „За мен е огромно удоволствие да ви приветствам с „добре дошли” на станалата традиционна кулинарна изложба „ Това е Банско”. Чрез нея ние доказваме за пореден път, че Банско е не само един от най-големите европейски и световни курорти, но и град, запазил и съхранил традициите и обичаите си.

"Тук не само ще опитате банските деликатеси, но също така ще почувствате бита и културата на моите съграждани. Приканвам ви да се впуснете в това кулинарно пътешествие и да се насладите на ненадминатите ястия, приготвени специално за вас от местните майстори”, добави кметът, като благодари на всички участници в изложбата и им пожела да печелят все повече и повече почитатели.

Румяна Попова и нейната танцова формация до късно вечерта веселиха хилядите дошли в курортния град за откриването на Сезона. Дългите български хора, извили се на площада в града под Тодорка, бяха осветени от 10-минутна заря.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

vitalii17:21 - 16.12.2013
Евала ва организаторите! Бяха се постарали до последният детайл. Поздравления!
Hristo15:59 - 16.12.2013
Хапване, пийване, музика и идеални писти. Много награди и настроение - това бепе откриването на Банско накратко. Беше много добро. И вечерната заря много ми хареса!
Анелия15:24 - 16.12.2013
От години ходя в Банско - това е един от най-добрите курорти. Всичко ми харесва - пистите, хотелчетата са приветливи, храната готина, хората усмихнати. Винаги има много чужденци, а купонът е на ниво. Бях на откриването и спечелих бутилка вино от играта със съкровищата. Беше много готино. Сега пак заминаваме.
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK