Скандално! Масово отказват българско гражданство на наши сънародници от Босилеград

Снимки: Infomreja.bg

От Демократичния съюз на българите поискаха извинение

Демократичният съюз на българите (ДСБ) в Босилеград изразява остър протест срещу действията на българската държавна администрация, която буквално саботира не само официално прокламираната държавната политика за защита на българските граждани и приобщаване на българите от историческите общности в чужбина, но и погазва действащия Закон за българско гражданство. Това обяви председателят на организацията в Западните покрайнини, Драголюб Иванчов.

„Проблемът не е от вчера или от днес, а доста отдавна. Към този момент при мен е постъпила информация за 12 човека, на които е отказано българско гражданство. За босилеградските българи беше по-лесно да си извадят нови официални сръбски документи за български произход. Повечето от кандидатите, от които е поискано да доставят такъв документ, вече са го направили в оставения срок.

Напоследък Съветът по гражданство вече не изисква никакви допълнителни документи за български произход, а направо им отказва българско гражданство за това, че не били предоставили (непоискани) „убедителни доказателства” за български произход“, обяснява и председателят на Културно-информационния център в Босилеград, Иван Николов.  

Така се получи абсурдната ситуация, че Сърбия признава и издава на кандидатите за българско гражданство удостоверения за български произход, но България не признава българския произход на потомците на българските войници, воювали и загинали за свободата и независимостта на България по време на Първата и Втората световна война.

„От това чиновническо безхаберие пострадаха десетки българи от Босилеград, които инвестираха по няколко стотин евро в документи за българско гражданство за всякакви такси, преводи, легализации и пътувания до София, чакаха 4-5 години за българско гражданство и накрая получиха отказ!

Сред тях има и такива куриозни случаи, в които е отказано българско гражданство на лица които са завършили образованието си в България по 103 ПМС и неведнъж са доказвали българския си произход при кандидатстването, записването на университета и изваждането на лични карти пред органите на МВР“, заяви още Драголюб Иванчов.

Демократичния съюз на българите настоява Министерството на правосъдието – Дирекция българско гражданство и Съвета за българско гражданство да ревизират издадените откази за българско гражданство и да поискат извинение от българите с безспорен български произход.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK