Скандал в Туховища! Членове на СИК бойкотират изборите, преместили секцията им в заведение на кандидат-съветник

ОУ „Св. св. Кирил и Методий” - с. Туховища, снимка: Вg.wikipedia.org

Жалба до Общинската избирателна комисия в Сатовча, временно изпълняващия длъжността кмет Илхан Карагьозов и областния управител Бисер Михайлов депозираха членовете на цяла секционна избирателна комисия в сатовчанското село Туховища.

Тази сутрин комисията, съставена от представители на всички партии и коалиции на територията на общината, е отказала да приеме изборните книжа, защото в последния момент със заповед на временния кмет секцията от училището била преместена в друга сграда.

Новото помещение, отредено за СИК, се намира на втория етаж в заведение, собственост на кандидат за общински съветник.

Въпросното заведение местните наричат „Изповедалнята“.

В жалбата си членовете на въпросната комисия настояват за съдействие ресорните институции и СИК да бъде върната отново в училището, където винаги досега са се провеждали изборите.

„Преместването на секцията в сграда на втория етаж, при това в питейно заведение на кандидат-съветник, освен че е конфликт на интереси, ще затрудни и гласуването на болни и възрастни хора, които ще трябва да изкачват два етажа, за да упражнят правото си на вот“, аргументират недоволството си членовете на СИК - Туховища в жалбата си до Общинската избирателна комисия в Сатовча.

Те са категорични, че ще се възпротивят на незаконния административен акт и ще бойкотират изборите за местна власт, ако не се подсигури равен достъп до урната за всички жители с право на глас за вота на 25 октомври.

В жалбата се констатира нарушаване на чл. 10, ал. 1 от Изборния кодекс, според който мястото за гласуване следва да бъде достъпно за избирателите, които имат затруднения със зрението, както и за тези избиратели, които имат затруднения в придвижването.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK