Родителите на деца с увреждания отново излизат на протест

Снимка: Ладислав Цветков

Пореден протест на майките на деца с увреждания е планиран за довечера в София и Варна от 17,30 часа. В София родителите и близките на децата с увреждания се събират пред сградата на Министерски съвет, съобщи БНР.

Въпреки подписаната вчера "Пътна карта" със срокове за приемането на новите закони за личната помощ и за хората с увреждания, активистите на движението "Системата ни убива" декларираха, че протестът продължава до приемането им от парламента.

Във Фейсбук страницата на протеста е отправен апел към премиера Бойко Борисов да излезе и да обясни защо законите все още не са приети. Призивът към него е да спре да противопоставя "граждани срещу граждани".

Според майките, премиерът отхвърля опитите за реформа през последните 10 години и предпочита да се справя със всеки системен проблем като "раздава пари на калпак".

Управляващите от ГЕРБ поеха политически ангажимент до средата на декември двата законопроекта – за личната помощ и за хората с увреждания, да бъдат приети в пакет от парламента.

На 17-и октомври се очаква правителството да одобри и внесе в парламента оспорвания до момента Закон за хората с увреждания. От януари догодина хората с увреждания ще получават финансова помощ, обвързана с линията на бедност, вместо интеграционни добавки.

От април ще започне изготвянето на комплексни индивидуални оценки на потребностите. От септември пък част от хората с увреждания ще имат право на лична помощ до 168 часа на месец. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK