Синдикатът на служителите на затворите искат реакция от Борисов за протестите им

Снимка: БГНЕС
Синдикатът на служителите в затворите в България иска официално становище от премиера относно политиката на кабинета спрямо заетите в сектора за сигурност.

Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) изпрати официално писмо до министър – председателя Бойко Борисов с апел за реакция и предприемане на действия за изравняване на заплащането, на служителите, на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ с това на служителите на МВР.

Копие от него е изпратено и на вицепремиера по обществения ред и сигурност Красимир Каракачанов, и до министъра на правосъдието Цецка Цачева.

В него от Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) питат министър – председателя ще предприеме ли правителството мерки и какви за актуализиране на бюджета на Министерството на правосъдието, с оглед осигуряването навреме на средства за изпълнение на поетите спрямо синдиката ангажименти, за изравняване статута на работещите в  Сектор „Сигурност“.

В писмото се призовават властимащите да оповестят публично своята позиция, като от синдиката държат тя да изключва възможности за отстъпление от заявения ангажимент на правителството и на министъра на правосъдието по време на дебата и процедурата по приемане на бюджетната рамка за 2018 година, а именно - за равно третиране и недопускане на дискриминация по отношение на служителите в сектора за сигурност.

Синдикалистите изразяват силно безпокойство, „от поведението на институциите, изразяващо се в мълчание, което предполага съмнения относно адекватността на действията на компетентните лица и органи, на фона на напрежението в специализираните звена и протестите на Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“ и Сдружение „Синдикат охрана“.

Припомняме, че от миналата седмица служители на затворите и съдебна охрана в 22 града протестират срещу ниските възнаграждения, лошите условия на труд и съотношението охранявани – охраняващи в местата за лишаване от свобода, определяно от главния прокурор Сотир Цацаров и Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ), като критично.

От Синдикат на служителите в затворите в България ще решават дали да пренесат протеста си на жълтите павета в София на общо събрание, което ще се проведе в края на седмицата.

Синдикат на служителите в затворите в България до момента има подкрепа от Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите в България и на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK