Синдикатът на самонаетите към вицепрезидента Йотова: Държавата не предприема никакви мерки за нас

Снимка: Прессекретариат

В сектора са заети около 800 хил. души, които са без доходи заради епидемията

От началото на епидемията от Ковид-19 държавата не е предприела нито една мярка в подкрепа на самонаетите и неформалните работници. Това сподели на среща с вицепрезидента Илияна Йотова ръководството на Синдиката на самонаетите и неформалните работници. Около 800 хил. са самонаетите и неформалните работници в България.

Сред тях са самонаети неформални работници – надомни работници, улични търговци, здравни работници, учители, преводачи, артисти и хора с увреждания, както и наети надомни и домашни работници. „Самонаетите лица останаха без доходи, включително и наетите в надомна работа. Само 10% от тях са получили обезщетение за безработица, тъй като нямат трудови договори“, посочи Виолета Златева, председател на ССНР.

От синдиката не срещат желание за разбиране на проблемите на тези работници и често получават откази за срещи на държавно ниво. „Благодарим Ви, че ни изслушахте и ни чухте“, заявиха пред вицепрезидента Виолета Златева и Ивайло Кирилов.

На реакцията на държавната администрация, че искат да се възползват от благата на системата, от синдиката отговарят, че не бягат от регулации, дори напротив – искат да има държавна регулация за този вид работници и те да бъдат признати. Вицепрезидентът Йотова посочи, че потенциалът на тези хора е огромен и държавата трябва да изясни и засили статута им на работници.

Синдикатът на самонаетите и неформалните работници, който от 10 години се бори да вкара тези хора в държавната система, е проучил редица чуждестранни практики, от които може да се заимства добър пример.

„Необходими са неотложни мерки, с които да бъдат подкрепени тези работници, за да могат да преживеят зимата в тази извънредна ситуация“, посочи Илияна Йотова. За да могат да се идентифицират тези хора и да се следи тяхната дейност, от синдиката предлагат създаването на регистър на всички самонаети и неформални работници, диференциран по професии.

Като неотложна мярка синдикатът предлага помощ от 320 лв. за всеки, който се е регистрирал като такъв работник – сумата е изчислена на базата на средния доход, който те получават. Сред обсъдените мерки бяха и облекчен достъп до кредити, осигуряване на поръчки от държавата, изпълнение на обещанието за изкупуване от държавата на продукцията им.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK