Симитличани извървяха пътя до Кръста в чест на свободата

Снимка: Община Симитли

Много. И всички със знаме. Знаме, голямо, ново, с наситени цветове, преливащи бяло-зелено-червено. Много признание и блясък в очите. Много сплотеност и сила. Снимките най-добре могат да кажат – как единни бяха навръх националния празник в Симитли.

Там традицията е да правят поход до връх Кръста, където са застигнати освободителните войски от вестта за примирието и свободата. Там горе, край Ракитна е побит кръста и с него белязана границата на свободна България. Тама горе днес стотици пяха в един глас „Мила родино“

В сутринта на националния празник пред кметството в село Ракитна е по-оживено от всякога, отвсякъде. Там отрано започнаха да се събират млади семейства с децата си, учителки с учениците си, баби и дядовци с внуците си. Програмата за празника е такава всяка година: който люби и тачи род и родина, който милее за България, който има отношение към историята и славата на героите освободители, който може – е тук. Тук, в Ракитна, от където започва похода към историческия връх Кръста. И тръгнаха всеки подир другаря… чак до билото горе оформиха бяло-зелено-червена трибагрена нишка. Много и малки и стари вървяха и пееха, тръпки побиваха всеки дошъл в ромолещия дъждец да почете СВОБОДАТА.

А там горе, на Кръста, величествен кръст и паметни плочи напомнят за великото дело на загиналите… химна отекна… Честит празник България!

Венци и цветя на признателност на паметника на освободителите положиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общинския съвет Владимир Христов; народният представител Стефан Апостолов и лидерът на ГЕРБ Симитли Лиляна Айкова; безброй граждани. Деца от гимназията в Симитли в мерена реч припомниха за героизма, битките и победите на предците ни.

След церемонията на върха, баба Катя и кметът на село Ракитна Стефан Костов, чакаха в селото да нагостят всички от историческия поход с вкусни гозби. Пак така, по традиция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK