Симитли празнува Коледа, коледари наздравиха кмета, помощта за Лия не спира

Снимки: Община Симитли

В неделя преди Рождество Христово, храм "Рождество на Пресвета Богородица" в Симитли празнува. Коледен концерт и благотворителна изложба бяха центърът на вниманието на десетки симитличани, които дойдоха да дарят. Деца даряват за Лия, сръчните ръце на децата от Неделното училище към храма бяха изработили уникални сувенири с много любов и желание да помогнат на детенце в нужда.

Прекрасни коледни изобретения, икони и още много интересни предмети бяха разпродадени буквално за минути. Така съпричастните деца от Симитли допринасят за това Лия да проходи.

От Неделното училище обявиха, че останалите предмети, ще останат за продан в църквата. На първия ден от благотворителния базар децата от Неделното училище изнесоха програма с коледни песни и стихчета пред дошлите на неделната литургия в черквата.Уникални декори и яслите, в които е роден Исус бяха направени от ръцете на отец Спас, учителката на децата в неделното училище Василка Дафкова и малките вярващи.

Коледарите също дадоха своя дан за малката Лия.

Коледарчетата, които цяла нощ обикалят да известят благата вест за Рождеството, направиха голяма добрина. Те са Васил Юручки, Николай Ангелов, Александър Митов, Владислав Георгиев, Милен Златев,Спас Спасов, Румен Стамболийски, Андон Марински, Даниел Петров, Денис Бачев, Людмил Димитров и Станислав Иванов. С добро дело на големия християнски празник, младите момчета, заедно с техния ръководител Любомир Марянски, се включват в помощта за оздравяването на малката Лия от село Полето.

С голямо желание и съпричастност момчетата даряват 500 лева от събраните средства от коледуването си. 

В първите часове на Рождество Христово коледари почукаха и на портата на кмета на Симитли Апостол Апостолов. Домът на семейство Апостолови бе първият, в който добрите орисници от ансамбъл „Веселие” нарекоха здрава, мирна и благодатна да бъде идната 2019 година.

Първото коледно хоро в дома на Апостолов и семейството му, заедно с най-малкия наследник на фамилия Апостолови, Апостол Апостолов младши се изви в дома на кмета. Дванадесет коледари, добри гости, трогнаха кмета на община Симитли и семейството му.

Парата от питката в дома на кметското семейство се паднала в животните. „Здраве и мир да има във всеки дом в нашата община, да запазим доброто в себе си, да не губим вярата!”, нарече за Коледа кметът Апостол Апостолов. Коледарите продължиха обиколките си из общинския център, като внесоха настроение в много домове в Симитли и нарекоха за берекет и благодатна година.

Десетки кукери сложиха големи звънци и маски в навечерието на Коледа. Кукерите от 1-и квартал, 2 група обикаляха Симитли, за да изгонят злите сили в навечерието на най- чакания християнски празник. Дядовци, бащи, техните деца и внуци сложиха големите хлопки и звънци, за да покажат, че Сурва наближава, че традициите в Симитли, винаги ще продължават да съществуват и че сурвакарството е начин на живот.

Цяла вечер, придружени от музика, кукерите обикаляха и гониха злите сили, а голяма трапеза ги очакваше на улица „Родопи”, откъдето са повечето кукери от групата. Студеното време не попречи на никой да излезе с кукерите, защото когато си закърмен с кукерство, нищо не те спира. Подготовката за 1 януари е най- важното нещо за кукерската група, а сега е времето, когато всички кукери мислят как да се представят по-добре.

С кукерско хоро кукерската група на квартал „Ораново” център напомни за себе си ден преди Коледа. От години пазителите на традицията спазват обичая по дрънкане на звънци дни преди Сурва.

Тази година бабугерите отново запалиха големи скари, да съберат приятели, близки и роднини и да се почерпят с хубаво домашно вино и ракия. Събирането става традиция за всички жители на квартала, а няколко от кукерите задължително слагат своите звънци, вадят калъчките и гонят злите сили. Десетки жители на квартала се бяха събрали и извиха хора на улицата в студената декемврийска вечер.

С тази традиционна скара, както те наричат своето събиране, за пореден път групата ентусиасти показват своята задружност и любовта си към изконната традиция за кукерството. Ден преди Коледа, мъже, деца и жени не пропуснаха да съживят традицията и цяла нощ напомняха на целия квартал, че Сурва е близо, а подготовката за нея вече почти приключва.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK