Официално имаме нов правосъден министър! Ахладова: Не познавам Пеевски

Снимка: БГНЕС

Десислава Ахладова е завършила ЮЗУ

Парламентът гласува оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов и одобри предложението поста да бъде зает от досегашния му заместник Десислава Ахладова.

Веднага след гласуването, Ахладова даде брифинг пред медиите, в който уточни, че не познава Делян Пеевски и коментира промените в Конституцията.

Кариерата ми е преминала в съдебната система. Мисля, че трябва да се довърши електронното правосъдие. В системата на съдебната власт бе именно тази система, която ще е приоритет. Успех бе фактът, че 6-те точки от механизма за сътрудничество и оценка бяха приети и оценени задоволително, заяви Ахладова.

18 години съм във всички нива на съдебната система. Влияения на партия не е имало. Не познавам депутатът Делян Пеевски и не зная за колеги, зависими от някого. В системата работят добри професионалисти, които не искат имената им да бъдат петнени, уточни новият правосъден министър.

Тя коментира и проекта за промени в Конституцията по следния начин:

Ще се огранича върху правосъдието като глава от новата Конституция. Голяма част от препоръките са препоръки от Венецианската и Европейската комисия. С проекта на нова Конституцията и премахването на пленума на ВСС ще бъде отстранен влиянието върху съдебната власт. С измененията се премахва и влиянието на министъра към служителите.

Диалогът за новата Конституция трябва да е с магистрати и учени по съдено право, едва тогава след консенсус в обществото да се приемат промените.

Запитана какви са мотивите Данаил Кирилов да подаде оставка, Ахладова каза:

Мотивите на Кирилов са лични да подаде оставка, макар че работихме заедно до вчера заедно. Не мога да дам друга информация. Зная, че коалиционните партньори са подкрепили кандидатурата ми.

Ахладова пожела да уточни и информация, изнесена в медии, относно жилището ѝ, за което нямала възможност преди това да се изкаже:

Искам да изясня въпрос със закупуването на жилище на преференциални цени, това не е така, защото беше обявен само един договор, но не и този за строеж и право на строителство. Намира се в кв. „Свобода“, с площ от 82 кв. м, закупено с банков ипотечен кредит. Стойността е много над данъчната оценка.

Биография: Десислава Ахладова придобива магистърска степен „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ Благоевград.

От 22 май 2017 г. е административен ръководител на Административен съд –Перник, избрана с решение на Съдийската колегия на Висш съдебен съвет на 18.10.2016 г.

От 2014 г. до 22 май 2017 г. е председател на Районен съд-Перник.

От 2004 г. до 2014 г. е заместник-административен ръководител на Районен съд-Перник. В периода 2000 г. – 2004г. е районен съдия в Районен съд-Перник, година преди това е младши съдия в Окръжен съд-Перник.

Участвала е в редица семинари и обучения, свързани с европейското и гражданското право.

Владее английски език и руски език. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK