56,1% избирателна активност на вота за лидер на БСП до 15,00 ч.

Снимка: БГНЕС

Първите резултати се очакват късно в неделя

56,1% е избирателната активност на прекия избор на председател на БСП към 15,00 часа, съобщиха от партията. Гласували са 45 435 социалисти при 56,1% избирателна активност. По-рано бе обявено, че 31 302 социалисти са гласували до 11,00 часа.

Днес партията за пръв път избира пряко лидер. Корнелия Нинова и Кирил Добрев останаха единствените кандидати за нов лидер на Столетницата, информира News.bg.

"Окончателни данни за избирателната активност към 11 ч. са - от 80 901 социалисти са гласували 31 302 , или 38,69%. Искам да обърна внимание, че за една-две области получихме данните по-късно, към 13 ч. Сега събираме избирателната активност към 15 ч. До 2 часа ще имаме и тази информация", обяви председателят на Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП Емил Войнов на пресконференция в централата на партията.

Той информира, че на завършилото заседание на Комисията са разгледани предимно жалби и сигнали, постъпили през изборния ден.

"80 901 е окончателната бройка, която имаме по данни от избирателните списъци от Общинските и Районните комисии за провеждане на избора. Те трябва да заличат починалите и напусналите до изборния ден, може би с малко ще бъде по-ниско това число. 31 302 социалисти са гласували до 11 часа", обобщи Войнов.

Заместник-председателят на ЦКПИ Румяна Сидерова съобщи, че са разгледали около 50 жалби от изборния ден.

Тя поясни, че жалбите могат да бъдат групирани в няколко групи. Една от групите е относно сменени изборни помещения поради обстоятелството, че кметове и кметски наместници, които не са от БСП, са нарушили предварителните споразумения и не са дали достъп до уговорените помещения за гласуване.

Една от последиците от тази подмяна е по-късното започване на гласуването в някои секции, за което също имаме няколко жалби, добави Сидерова.

По нейните думи другата голяма група жалби е относно това, че някои Общински съвети не са разгласили графиците на мобилните секции. Сидерова уточни, че става дума за секции и секционни комисии, които по график посещават различни населени места, където има по-големи групи социалисти. "Заради това и някои от застъпниците по-трудно са открили тези секции, но в рамките на деня това нарушение е отстранено", изтъкна тя.

Румяна Сидерова обърна внимание на друго разгледано нарушение в район "Приморски", Варна, където е създадена прекомерно голяма подвижна избирателна секция с много на брой избиратели, което поставило под въпрос дали могат да бъдат обиколени в изборния ден с две подвижни избирателни кутии. Относно подвижните избирателни секции във Варна, не са били уведомени застъпниците за техния график, но и това е отстранено, допълни тя.

"Имаме и жалба относно агитационни материали, които са били на масата на секционната избирателна комисия в началото на изборния ден. След проведен разговор с Общинската комисия веднага са били отстранени, тъй като на масата не може да има нищо друго освен кутията, бюлетината и избирателния списък", категорична е социалистката.

"Някои от жалбите са свързани с избирателните списъци - че са съставени по основни партийни организации, а не по по азбучен ред, но това не е нарушение. От шуменския район е постъпила жалба срещу решение на Общинския съвет за създаване на комисиите и разпределението на социалистите по тях, но това решение ние вече не можем да разгледаме, тъй като е предшестваща фаза или отдавна е в изтекъл срок", обобщи информацията от проведеното заседание на Централната комисия Румяна Сидерова.

Изборният ден започна в 7 ч. и ще продължи до 19:00 часа. Над 1 140 са избирателните секции в цялата страна.

Първите резултати се очакват късно в неделя.

От битката за председател на столетницата първо се отказаха двама знакови кандидати - Красимир Янков и Валери Жаблянов, заради съмненията им в честността на процедурата по пряк избор на председател на партията. По-късно се отказа и Георги Тодоров.

Призовавам социалистите да гласуват смело, спокойно и мъдро, заяви по-рано днес Корнелия Нинова, след като подаде гласа си. /News.bg/

 

Снимка: БГНЕС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK