Ученици от ПМГ "Яне Сандански" - Гоце Делчев бяха скъпи гости на Сакскобургготски, разнежиха го с училищното знаме с неговия лик

Снимки: ПМГ "Яне Сандански" - Гоце Делчев

Ученици от гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ бяха специални гости на Симеон Сакскобургготски в двореца „Врана“, където заедно със свои връстници дискутираха проблемите на съвременна България, Европа, толерантността и въпросите за Холокоста.

Директорката  Елка Божикова и учениците Цветелена Йокова, Георгия Стоева и Милена Спириева бяха част от групата гости от момичета и момчета на Кобурга от Пловдив, Видин, Левски и Своге, всички спечелили организирания от фондация „Израел-България“ конкурс върху книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер“.

В бившата царска резиденция младите хора бяха посрещнати топло лично от домакина, с когото по време на разговора се потопиха в историята на България, Европа, както и в историята на царското семейство. 

Симеон Сакскобургготски разказа на младежите не само своите спомени от детството, но свободно и непринудено дискутираше с тях въпроса за спасението на българските евреи и много други  от наболелите  проблеми на европейската и световна цивилизация. На срещата домакинът посъветва младите хора да помнят историята си, за да се учат от нея и нейната мъдрост и да не повтарят грешките и. Симеон Сакскобурготски   сподели, че именно такива млади хора дават надежда за по-доброто бъдеще на България. 

С невероятно вълнение и възхищение бившият цар изслуша прочетените от младите му гости  част от конкурсните есета, които събудиха у него незабравимите му спомени за баща му, останал винаги с недоверие към нацистите.

Черешката на тортата по време на знатното гостуване  бе подготвената от учениците на ПМГ „Яне Сандански“ и директора Елка Божикова уникална историческа находка, гордост на тяхната гимназия - възстановеното знаме с извезания на него със свила и злато лик на Симеон преди почти 80 години, когато е бил съвсем малък. 

Както писа ИНФОМРЕЖА, находката в най-старото училище в Неврокопско бе открита случайно, по време на ремонтните дейности в школото. Веднага от ръководството на гимназията бе решено старото знаме на училището да бъде поправено и освежено по случай 95-годишнината на учебното заведение.

Именно тогава, след направените експертизи и специални рентгенови снимки, специалистите установиха, че знамето има и втори пласт, съвсем различен, с изписано на него "СМЕСЕНА ГИМНАЗИЯ „КНЯЗЪ СИМЕОН ТЪРНОВСКИ"- НЕВРОКОПЪ“ и с изрисуван детския лик на Симеон. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK