Експерти оцениха като уникална находката с лика на Симеон II в старото знаме на ПМГ "Яне Сандански"

снимки: ПМГ "Яне Сандански"

Видни български и чуждестранни експерти проявяват все по-голям интерес към уникалната находка, открита при реставрирането на съхраненото до наши дни старо училищно знаме на ПМГ "Яне Сандански" в Гоце Делчев. Оказа се, че под  лика на Яне Сандански се крие този на Цар Симеон II, когато е бил 2-годишен. 

Директорът на гимназията Елка Божикова информира лично бившия премиер Симеон Сакскобургготски за находката, като му предостави и снимковия материал.

"Той разгледа снимките на знамето с голям интерес и прина, че е изненадан и много развълнуван, като същевременно изрази и голямата си благодарност за приятната изненада", коментира пред ИНФОМРЕЖА Божикова.

Тя допълни, че Негово Величество е обещал в най-скоро време да посети гоцеделчевското училище и да види лично знамето със собствения си лик.

Уникалната историческа находка бе открита преди месеци в ПМГ ”Яне Сандански" след решение на директорката на елитното училище и учителите по история да реставрират старото знаме в чест на 90-годишнината на гимназията, която бе чествана през целия месец май с различни инициативи. 

Божикова разказа, че при опит да бъде поправено и освежено старото училищно знаме, на което е написано името на патрона, специалистите реставратори установили, че под първия пласт има още нещо.

След направени експертизи и специални рентгенови снимки се видяло, че е налице и втори пласт, съвсем различен от първия. На него е изписано "СМѣСЕНА ГИМНАЗИЯ; „КНЯЗ СИМЕОН ТЪРНОВСКИ“- НЕВРОКОПЪ" и е изрисуван детският лик на Цар Симеон II, поставена е и корона.

Повече от 70 години никой не е подозирал за тайния втори слой на знамето, заяви Елка Божикова.

Според историческите факти, именно малкият княз Симеон е бил патрон на гимназията в Гоце Делчев в периода 1937-1944 г. Знамето е било осветено от местните духовници на 15 март 1940 г. и подарено на училището, разкриват бележки в стара летописна книга.

На изображението Симеон II е на около 1-2 години. Експертите установиха още, че лицето му е рисувано като копие от една от популярните му детски снимки, обясни все още с вълнение директорката Божикова.

Очевидно след 9 септември 1944 г. се е наложило премахването на короната, преименуването на гимназията на името на Яне Сандански, както и промяна на знамето.

Двете изображения се различават и като техника на изпълнение, и като материали. Не е ясно обаче защо тогавашните ръководители на гимназията не са поръчали ново знаме, а са предпочели да покрият старото с пласт с маслени бои – дали от уважение към историята и царското семейство, или по друга причина.

Факт е, че именно благодарение на втория слой, който е послужил като предпазен пласт, днес можем да видим оригинала на знамето.

В този смисъл, твърде е вероятно това да е направено съвсем умишлено, за да се запази за поколенията оригиналът, имайки предвид, че новата власт след 1944 г. е разпоредила унищожаването на всички вещи, свързани с Царство България, е мнението на видни историци, които също проявяват голям интерес към находката.

По думите на експертите, досега друго такова знаме в България не е откривано, което прави находката още по-интересна и ценна.

Реставраторите ще дублират основата върху специален материал - крепелин. Горният слой ще бъде съхранен върху текстил, който е близък до оригиналния състав и структура. По този начин исторически ще бъде продължено съществуването на знамето. След консервационно-реставрационните действия, за които са поръчани специални материали от Италия, ще бъдат изготвени препоръки за съхранението на оригинала и копието.

Размерите на знамето са 90 на 140 см. То е възстановено в Лабораторията по реставрация и консервация към Регионалния исторически музей в Благоевград от реставратора Илия Борисов.

Целият проект е осъществен с личната подкрепа на гоцеделчевския бизнесмен Росен Думанов – възпитаник на гимназията, към когото също са отправени специални благодарности от Симеон II.

 

снимки: ПМГ "Яне Сандански"
снимки: ПМГ "Яне Сандански"
снимки: ПМГ "Яне Сандански"
снимки: ПМГ "Яне Сандански"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK