Симеон Сакскобургготски губи имоти за 20 млн. лв.

Симеон Сакскобургготски, снимка: infomreja.bg, архив

Над 5 млн. лв. е спечелил бившият български министър-председател (2001-2005) Симеон Сакскобургготски от т. нар. царски имоти, които ползва в последните 14 години, но вече губи един след друг в съдебна битка с държавата.

Огромните разходи по делата, в които са ангажирани поне 10 адвокати (седем само по процесите за горите), и високите обезщетения, които ще се наложи да изплаща на държавата, вече поставят царското семейство пред тежко финансово изпитание, пише "168 часа".

Имотите са оценени за 20 млн. лв., според данъчната оценка. До година и половина Сакскобургготски може да остане само с имението си в град Баня, Карловско, и да напусне България почти 20 години след като бе посрещнат триумфално в София.

5-те млн. лв. печалба за фамилията са главно от добив на дървесина в Рила. Сметката все още не е окончателна, защото не са готови всички експертизи по всеки конкретен имот. Останалите приходи на Сакскобургготски от продажба на билети за "Царска Бистрица" и "Ситняково" са незначителни и дори не покриват подобренията, които е направил в имотите.

В същото време в последните 24 месеца Сакскобургготски вече загуби окончателно двореца "Кричим" край Пловдив. Държавата го надви и на първа инстанция за именията "Царска Бистрица" и "Ситняково".

До Нова година ще има решение и за съдбата на стопанство "Врана", а до две седмици стартира и делото за най-скъпия му имот - двореца в същата местност, където живее от 2001 г. Предстои и старт на съдебен процес, в който държавата иска горите му в Рила. Точно това е и единствената собственост, която, оказва се, е носила по-сериозни приходи на царското семейство.

Горите, върнати на Сакскобургготски, се управляват от частно горско стопанство "Царска Бистрица". Там за 5 г. - от 2005 до 2009, когато влиза в сила мораториумът върху разпореждане с т.нар. царски имоти, е изсечена дървесина в размер на 19 406 кубически метра лежаща маса, твърдят добре осведомени лесничеи. Средногодишно това прави по 3334 кубически метра.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK