Симеон Дянков: Премиерът е доста стиснат...

снимка: dariknews.bg, архив

"Като министър на финансите за миналата година не съм получил бонуси. Министрите нямат право на бонуси", каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

"Никой министър не е получил бонус, защото премиерът трябва да подпише за това, А премиерът е доста стиснат, така че...", допълни с усмивка Дянков.

Той обясни, че сметката за бонусите е в министерството на финансите: "Утре сутрин ще докладвам на премиера и на министър Цветанов, за да могат те да имат данните за заседанието на правителството. Ако някой началник на кабинет не се е изплатил, тогава Цветанов като политическа фигура докладва и взема мерки за отстраняване на съответния човек".

Откакто сме на власт, от първия ден, много малко зам.-министри и министри са вземали бонуси - около 10 души, каза Дянков.

"Както казах, премиерът е доста стиснат. За участие в комисии, във фондове, могат да се получават бонуси. Например, министър Трайков е получавал бонуси през 2009 и 2010 г. и ги е дал за благотворителни цели. Сергей Игнатов е получил не бонус, а допълнителни пари, върнати са. Свилен Нейков е получил малка сума и я е върнал. Цветанов не е получавал бонуси, здравният министър също не е получавал", заяви Симеон Дянков.

И напомни: "В началото на мандата премиерът ясно каза, че през този мандат, понеже влизаме в криза, всички трябва да работим и да сме солидарни с хората, ние няма да получаваме пари. Ние забранихме именно заместник-министри и шефове на политически кабинети да получават възнаграждения от членство в бордове.

Защото в миналото в "Булгартабак" и другаде са получавали десетки и стотици хиляди левове в периода на предишното управление. Това ние го забранихме".

Раздаването на бонуси е тайна процедура, която е започнала през 2002 г. "Тогава е имало един закон, но след това е започнало на парче - за една администрация, за друга администрация. Ние сега искаме да обединим в един закон всичките тези 52 нормативни уредби. Това не е създадено наведнъж. През 2002-2003 г. са правени част от законите за бонусите, през 2006 г. - другите ", добави Дянков.

В задочен спор с икономическия експерт Георги Ангелов (когото нарече свой приятел) финансовият министър обясни, че не 60%, както твърди Ангелов, а една трета - 33,4% - от парите си средният българин плаща като данъци.

И обясни това така: "За миналата година държавата е произвела около 77 млрд. лева, а данъците са около 33 млрд. лв., това са 33,4%, което е най-ниският процент в Европа. Твърдя, че България има най-ниското данъчно бреме.

Според Симеон Дянков Данък добавена стойност (ДДС) ще може малко да падне до края на мандата на сегашното правителство. "В края на тази и началото на 2013 г. ДДС може да се промени", заяви той.

Дянков определи като изцяло неверни твърденията на бившия финансов министър Орешарски, че "България няма да има фискален резерв".

"4,3 млрд. в момента е фискалният резерв. Ако се изчистят всички задължения на държавата, то е повече от това, което ни остави предното правителство. Парите ни за черни дни в момента са повече, отколкото те ни оставиха.

1,8 млрд. лв. трябва да се дадат по падежа за изплащането на дълга. Съвпаднаха темите с падежа и Сребърния фонд. Трябва да има различни източници на финансиране за изплащането на този падеж", посочи Дянков и допълни, че едните пари за плащане на падежа ще са от държавни ценни книжа, една част от външен заем - еврооблигации.

"Чакаме да се реши гръцкият проблем. Ако сега вземем външни облигации, ще ни е по-евтино с 1,5%", обясни Дянков. Той напомни, че в момента България е единствената държава с висок кредитен рейтинг в Източна Европа. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK