Няма пострадали български граждани при земетресението в Япония

Снимка: Infomreja.bg, архив

Трусът е усетен и в сградата на посолството на България в Токио

Няма информация за пострадали български граждани вследствие на силното земетресение в Североизточна Япония, съобщава посолството на България в Токио. Същевременно българските граждани, които пребивават в Япония, се призовават да спазват нарежданията и препоръките на местните власти. 

Трусът е усетен и в сградата на посолството на България в Токио. При направен оглед не са забелязани видими повреди или разрушения.

Земетресението с магнитуд от 7.3 по скалата на Рихтер, бе регистрирано в 23:07 ч /местно време/на 13.02.2021 г. Епицентърът е бил на около 59 км под морската повърхност и на около 89 км източно от град Сендай, столица на префектура Мияги. 

Най-сериозно засегнати от труса са префектурите Мияги и Фукушима. Трусът е бил почустван и в повечето от северните и централните части на Япония, включително столицата Токио, префектурите Ибараки, Точиги, Саитама и Чиба.

Няма данни за загинали. Не е издадено предупреждение за опасност от цунами, от страна на японските власти. Не са установени повреди в атомните централи в засегнатите региони.

Общият брой на пострадалите и ранените в следствие на труса е над 100 души.

Временно е прекъснато електроснабдяването в около 900 000 домакинства в няколко японски префектури. До сутринта на 14.02.2021 г. електроснабдяването е било възстановено в повечето райони. Нанесени са щети върху частни и публични сгради в най-силно засегнатите райони; съобщава се за свлачища, които са затворили няколко магистрали. 

Японското правителство провежда извънредно заседание сутринта на 14.02.2021 г. Сформирана е работна група от представители на различни компетентни ведомства за установяване на щетите и оказване на помощ на пострадалите. 

Според японски експерти, земетресението от 13.02.2021 г. е вторичен трус след разрушителното земетресение от 11 март 2011 г., предизвикало ядрената авария във Фукушима. 

При нужда от съдействие българските граждани в Япония могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Токио на телефонен номер: +81 3 3465 1021; както и на дежурен телефон в извънработно време: + 81 80 7966 5608. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK