Директорът на ОУ "Любен Каравелов" - Узунджово, Валя Димитрова: Честит патронен празник!

Поклон пред вас, бивши и настоящи учители на Узунджово!

Уважаеми съграждани, уважаеми бивши и настоящи учители, скъпи родители,

Днес за нас е един много важен ден, защото ние почитаме патрона на нашето училище, което носи името на нашия виден революционер Любен Каравелов.

ОУ „Любен Каравелов” е едно от най-старите училища в историята на образователното дело на България, създадено само 16 години след откриването на първото светско училище на 2 януари 1835 г. в Габрово от Васил Априлов.

Да си действащо училище над 160 г. наистина е сериозно постижение.

В далечната 1851 година от Цариградски вестник са дадени първите сведения, че в Узунджово се открива училище. Още през 1852 година Александър Екзарх лично изпраща на училището учебници, което създава условия за по-добра работа. През 5 сгради е преминало във времето образователното дело на селото ни. И всички те построени от хора - истински патриоти, достойни жители на Узунджово. 

А селото непрекъснато и устойчиво е променяло облика си. През тези години в него са се появявали, изменяли и изчезвали десетки, стотици, хиляди хора и сгради. И само училището като фар в нощта е пръскало светлина и е устоявало на бури, виелици, земетресения и на всякакви други капризи на времето и на обществено-политическото развитие.

За 168 г. до момента хиляди са учениците, завършили нашето училище. Стотици са нашите възпитаници, които със знанията и уменията си са градили гръбнака на обществения живот в селото и родината. Много от тях са учители, лекари, зъболекари, инженери, артисти, военни, икономисти, юристи, агрономи, управленци.

Стотици са учителите, дали своя принос училището днес да бъде храм на знанието. Техният дух живее споен в дебелите каменни зидове на училищната сграда, вплетен в делата и постиженията на техните възпитаници, пренесен във времето и устоял на изпитанията. Много от тях са наши гости днес и се намират днес тук. Поклон пред вас, бивши и настоящи учители на Узунджово!

И с умиление, и възхищение, и с известна доза завист днес установявам, че в ония объркани гладни години тогава, хората са мислели и за построяването на училища, където да се учат и образоват ученолюбивите деца на Узунджово.

Училището ни има много награди от спортни мероприятия, литературни конкурси, конкурси с рисунки, конкурси с исторически характер. Ежегодно участваме в благотворителни инициативи, свързани с подпомагането на нуждаещи се.

Днес в училищната четириетажна сграда се учат 270 ученици от Подготвителна група до 7 клас. С тях изпънени с ентусиазъм, с идеи и с обич работят 27 педагози и 8 души непедагогически персонал.

Всички те отговарят за днешния ден и с делата си, и с успехите си, творят утрешния ден на ОУ „Любен Каравелов” и формират бъдещите граждани на България.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

Валя Димитрова

Директор на ОУ „Любен Каравелов” - с. Узунджово, община Хасково

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK