Силно начало на IV Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2018”

Снимки: Община Благоевград

Една от най-популярните български джаз дами, Йълдъз Ибрахимова, Биг Бенд- Благоевград, Das Weltschmerz Duett  и Лъчезар Кацарски Бенд поставиха уникално начало на първата вечер от IV Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2018”.

Магията на джаз музиката завладя жители и гости на Благоевград, като едни от най-големите имена в този стил музика подариха на публиката запомнящи се емоции, а зала „Орфей“ в парк „Македония“ се оказа тясна, за да събере всички почитатели.

Четвъртото издание на фестивала бе открито от заместник- кмета по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград, Христина Шопова, артистичния директор на фестивала Васил Георгиев - Кръпката, и диригента на Биг Бенд- Благоевград, Борис Янев.

“Днес, след четири години, не е необходимо да се убеждаваме, че това е фестивал с бъдеще и ясен път, който веднага влиза в сърцето и не си тръгва от там. Не защото ние бяхме първите и такъв формат няма България, а че всъщност голямата идея и мото беше и е, че това е фестивал, който  обединява, а не разделя – като самата природа на тази музика”, каза в приветствено си слово зам.- кметът Христина Шопова.  

Тя поясни, че тази година изданието има два фокуса. „Първата вечер ние посвещаваме на музикалния космополит, легендата, големия Милчо Левиев, който стана на 80. Вторият фокус във втората вечер е насочване на вниманието към Македония и сътрудничеството ни в полето на културата, след сключения миналата година исторически договор за добросъседство и преди срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в София, на 17 май, която отново трябва да подчертае принадлежността на региона към европейското семейство и установяването на по-тясно сътрудничество за преодоляване на общите предизвикателства.

Както казва виртуозният китарист и композитор Влатко Стефановски, хедлайнер на тазгодишното издание, когото ще имате удоволствие да чуете утре на финала, в проекта му “Sound Bridges” („Мостове от музика”) с Биг бенда на Българското национално радио – „На песните не им трябва път, те летят през границите и стават едно общо добро, едно обща култура, която се усеща навсякъде“,  допълни още заместник- кметът. 

Васко Кръпката, от своя страна поздрави публиката за добрия избор, а  Борис Янев пожела успех на фестивала и изрази увереност, че зала „Орфей“ е обещаваща културно-музикална сцена.

Пръв  на сцената с много плам, излезе младата звезда Лъчезар Кацарски, който представи своя Бенд. С много джаз и стил, младият изпълнител успя да разчупи жители, гости, зрители в залата и да докосне сърцата им. Емоциите, ритъма и магията на фестивала в първата вечер продължи една от най-търсените и слушани джаз легенди на България- Йълдъз Ибрахимова. Към нея се присъедини и Биг Бенд- Благоевград, с които заедно успяха да покажат, че музиката е изкуство, чувство, страст.

Участие взеха алтернативните Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров.   Обединените  в общ музикален проект  и вече утвърдени млади и значими музиканти  в областта на джаз музиката показаха истинско творчество и стил в първата вечер от четвъртото издание на „Благоевград Блус и джаз 2018“.  Съвместният им проект „ImproviSatie” доби голямо значение сред почитателите на този стил музика. В него, басистът Веселин Веселинов-Еко и пианистът Милен Кукошаров, показаха как развиват своя импровизаторски и аранжорски талант върху отбрани пиеси на френския композитор и пианист Ерик Сати- представител на авандгардизма от началото на 20 век.

Първата вечер от IV Международен фестивал „Благоевград Блус и джаз 2018“ завърши с вълшебство, обаяние и очарование, които се усещаха в залата след блестящите изпълнения на големите джаз имена в българската музика. Вечерта и музиката продължиха с JAM SESSION в един от благоевградските клубове -Stage Bar.

„Благоевград Блус и джаз 2018“ продължава и на 31 март /събота/ от 19.00 часа, когато блусът ще завладее зала „Орфей“.  Васко Кръпката и София Блус бенд, Влатко Стефановски и Биг бенд на БНР и блус дивата Кели Ръкър ще пресъздават музикални истории.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK