Силно емоционално изживяване за публиката на "Тара-ра-бумбия" с "Физика на тъгата" и Георги Господинов

Снимки: Община Благоевград

„Физика на тъгата” и Георги Господинов бяха акцентът в третия ден от юбилейното издание на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“. Сред зрителите бяха създателят на филма, номиниран за награди „Оскар” - „Сляпата Вайша”, Теодор Ушев и големият български режисьор Явор Гърдев.

За първи път на българска сцена, именно в Благоевград, бе представен прочитът на романа на българския автор Георги Господинов от словенския театър „Антон Подбеушек“. Актьорите направиха изключително представяне, което публиката аплодира безспирно в Драматичен театър „Никола Вапцаров“.  

След края на постановката, самият автор Георги Господинов излезе на сцената, за да поздрави актьорите и режисьора Тяша Чърнигой. Зрителите коментираха, че това е едно от най- интересните и различни пресъздавания, които могат да си представят на романа и категорично заявиха, че са „впечатлени“.

Малко преди началото на „Физика на тъгата“ жители и гости на Благоевград успяха да зададат своите въпроси на автора Георги Господинов. Той бе изключително искрен със своите почитатели, разказа интересни моменти от написването на романа, като прочете и откъси от книгата.

Писателят благодари и поздрави ръководството на Община Благоевград за фестивалa „Тара-ра-бумбия“. Той си спомни за първото си идване в Благоевград през 1989 година - времето, когато пише първата си стихосбирка "Лапидариум" и цитирането на стихове именно по улиците на града.

„Бяхме 6-7 човека компания и това може би е било първото ми литературно четене. Четене по улиците, поетическо четене, много хубаво, защото ти вървиш, а хората вървят с теб и слушат“, спомни си Георги Господинов.

Пред благоевградската публика той призна, че за първи път ще гледа именно в Благоевград и на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“ представлението по неговия роман, пресъздадено от словенския театър „Физика на тъгата“. За всеки желаещ Георги Господинов отдели време, разговаря поотделно с почитателите си и раздаде автографи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK