Сигнали за бомби в четири летища и медии в страната

Снимка: Нова тв

Предупреждения са отправени до летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас

Сигнали за взривни устройства бяха подадени преди обяд за летище София, летище Пловдив, летище Варна и летище Бургас, както и за БНТ и вестник „24 часа”. Заплахите бяха отправени чрез имейли. От ГДБОП съобщиха, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България.

По данни на МВР анонимният сигнал за поставено взривно устройство на летище София е получен по мейл в 9.20 часа в сряда сутринта. На място са пристигнали екипи на Гранична полиция и Жандармерията. Следови кучета претърсваха района на Терминал 1.

Тъй като взривно устройство не е намерено, не се е наложила евакуация на хора. Пътниците не са разбрали за проведената проверка и затова не имало паника. Всички полети излизат и кацат по разписание.

Сигнал за бомба е имало преди обяд и на летище Пловдив. Сигналът е получен в 11 часа в дежурната част на ОДМВР в града. На място са пристигнали полицейски екипи.

Наложило се е полет от Тел Авив да кацне със закъснение от около 15 минути. Първоначално е решено, че той ще бъде пренасочен към София, но след това е било преценено, че е безопасно да се върне на летището в Пловдив. След двучасова проверка се оказа, че сигналът е фалшив. 

Полетите и на четирите летища се извършват по разписание.

По принцип, управителите на фирми и дружества имат право на своя преценка дали да евакуират хората. Ако те решат, че бомбената заплаха е фалшива, не са длъжни задължително да ги оттеглят от региона.

Към момента от 112 нямат точна информация колко са бомбените заплахи, защото хората, които са получили имейл, трябвало да ги уведомят, иначе няма как тази информация да бъде проследена.

Малко преди 12 часа сигнал за взривно устройство е подаден и в БНТ. Служителите са били евакуирани за около три часа. 

„За сигнала за бомбата разбрахме когато отворихме редакционния имейл. В писмото има едно много странно пожелание „Честит полет”. Вероятно някой просто си играе, защото ако има кибератака би трябвало към имейла да има прикачен файл, който при отварянето да зарази компютъра, за да може да се получи пробив към сървъра. Това, което аз знам е, че няма такъв прикачен файл. Евакуацията продължи малко повече от три часа”, каза журналистът в БНТ Иво Никодимов.

Сигнал за бомба и в сградата на редакцията на "24 часа" е получен на електронните адреси на редакцията. Терористите заплашват, че ще взривят цялата сграда и пожелават на журналистите "Приятен полет". Съобщението отново се оказа фалшива новина.

Ето цялото съобщение: "Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на медийната компания "24 chasa". Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо".

„Още нямаме изградена версия за какво става дума. От сутринта има няколко такива заплахи за тероризъм. Разбира се, една медия винаги има за какво да бъде заплашвана, особено пък „24 часа”. Установихме, че същият имейл провайдър е използван при терористични заплахи за училища в Лос Анджелис през 2015 година. Полицията направи оглед, установи, че няма бомби и продължаваме работа”, каза зам.-главният редактор на вестник „24 часа” Юри Велев.

По неофициална информация има получени подобни имейли и в редакциите на други медии.

Междувременно от отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП потвърдиха, че е получено електронно съобщение на публични електронни пощенски адреси, обслужващи аерогарите в София, Варна, Бургас и Пловдив, както и на имейл адреси на БНТ и други медии.

Текстът на съобщението е имал за цел създаване на затруднения в работния им процес. В спешен порядък специализирани екипи са извършили претърсвания за наличие на взривни устройства, такива не са били открити и работният процес е продължил нормално, се казва в съобщението от ГДБОП.

Във връзка с получените сигнали  от отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП са извършени проверки и е установено, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България.

Осъществен е контакт с международни правоохранителни власти за събиране на допълнителна информация, съобщават още от ГДБОП.

Установено е, че в рамките на вчерашния ден /20 август/ подобни съобщения са били разпратени по същата схема – до летища и после до медии и в други държави от ЕС. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK