Сигнал за мъртва риба край "Барото" вдигна на крак екоинспекторите

снимка: infomreja.bg, архив

Сигнал за мъртва риба в река Места край комплекс "Барото" в Гоце Делчев вдигна на крак екоинспекторите.

Обаждането в РИОСВ-Благоевград е получено снощи. Днес служители на инспекцията, както и на Регионална лаборатория към ИАОС и Басейнова дирекция са извършили проверка.

Установено е малко количество мъртва и едновременно с това и жива риба в района на комплекс „Барото“, при моста над река Места.

Извършен е обход на реката и притоците й с цел идентифициране на евентуалния източник на замърсяване. Взети са водни проби от река Неврокопска, която приема отпадните и повърхностни води от град Гоце Делчев, както и от река Места, в района на пресевната инсталация на „Билдинг Къмпани“ ЕООД.

Измерените на място показатели - активна реакция /Ph/, разтворен кислород и електропроводимост, са в нормите и съответстват на типа на реката.  

Според експертите на регионалната екоинспекця, причина за измирането на рибата са  дъждовните и битово-фекални води, които в следствие на валежите вчера за кратко време са постъпили от река Неврокопска в маловодната река Места. В резултат съдържанието на кислород във водата рязко е спаднало, което е създало предпоставка за измиране на част от рибата.  
 

КОМЕНТАРИ

anti mangal16:01 - 12.09.2013
da ne e hvarlil nqkoi dinamit drugoto go ostavete.
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK