Швейцария подкрепя присъединяването на България към Шенген

Снимка: offnews.bg

България ще работи за увеличаване на двустранното инвестиционно сътрудничество и на икономическия обмен с Швейцария и е готова да насърчи повече швейцарски компании да изберат да инвестират в България. Това заяви президентът Румен Радев на среща с федералния президент на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард, която е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава. Постигнатият през м.г стокообмен между двете държави от 260 млн. евро и общият обем на швейцарските инвестиции у нас за последните 20 години от 1.8 млрд. евро, са показателни не само за активния политически диалог, но и за доверието между бизнеса от двете страни, подчерта Румен Радев и открои като потенциални сфери за засилване на икономическото партньорство бързото развитие на сектора на информационните и комуникационните  технологии в България, биоземеделието и туризма.

„Изключително важно е България да продължава да подобрява бизнес климата за привличането на инвестиции и ние можем да допринесем за това. В рамките на ЕС ние сме на трето място като търговски партньор и се надяваме нашата позиция да стане още по-стабилна тук, в България“, заяви президентът Лойтхард.

Румен Радев благодари за активното сътрудничество в рамките на  Българо-швейцарската програма за трансформация на българското общество в областите на правосъдието, върховенството на закона, образованието и околната среда. „Проектът ДОМИНО стартира един нов подход към дуалното образование и обучение в България и даде много добър пример как може да се свържат образованието, младите хора и бизнесът“, заяви Румен Радев. Държавният глава подчерта стремежа на страната ни да подобри възможностите за образование и професионална реализация за младежите, така че те да останат в България. Президентът  Лойтхард отбеляза от своя страна, че швейцарският опит в дуалното обучение се търси от все повече европейски държави, като ефективна мярка за намаляване на младежката безработица и за подобряване на социалната интеграция.

В рамките на предстоящото председателство на Съвета на ЕС, България ще разчита и на подкрепата на Швейцария за постигане на заложените приоритети за по-висок икономически растеж и заетост, за гарантиране на сигурността и справянето с миграционните потоци, за засилване на присъствието на ЕС на световната сцена и изграждането на Европейски енергиен съюз. „Кохезионната политика на ЕС е ключов инструмент за икономическото и социално сближаване между европейските държави и за постигането на заложените в Римската декларация цел за повишаване на конкурентоспобността на Съюза на световната сцена“, подчерта президентът Радев. Държавният глава благодари на президента Лойтхард за приноса на Швейцария за Кохезионната политика, въпреки, че не е сред държавите членки на ЕС.

Швейцария ще подкрепя България по време председателството на Съвета на ЕС, което ще се проведе в период на многобройни предизвикателства както в рамките на Европа, така и с оглед на протичащите конфликти в съседните региони, подчерта президентът Дорис Лойтхард.

И Румен Радев, и Дорис Лойтхард подчертаха значението на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани, като водещ фактор за утвърждаването на стабилността и сигурността в нашия регион. Президентът Радев отново подчерта необходимостта от засилено сътрудничество и подкрепа в процеса на европейска интеграция за нашите съседи и оцени високо последователната политика на Конфедерация Швейцария за осъществяваните от тях реформи, както и за икономическото развитие на страните от региона чрез инвестираните над 2.5 млрд. шв. франка в различни проекти.

Сигурността на европейските държави, приемането на ефективни мерки за справяне с миграционните потоци към Европа и борбата с тероризма са общ приоритет за европейските държави и България и Швейцария ще засилят партньорството си в тези сфери, беше подчертано на срещата. Президентът Лойтхард потвърди подкрепата на Швейцария за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, а българският държавен глава отново подчерта, че страната ни е изпълнила всички критерии за членство в Шенген още през 2011 г. и не може да приеме въвеждането на нови политически критерии, с които това членство непрекъснато се отлага.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK