Ивайло Константинов: Правителството се обърна с лице към социалните проблеми на хората и повишаване на доходите им

Снимка: Пресцентър на ПП ГЕРБ

"Правителството се обърна с лице към социалните проблеми на хората и повишаване на доходите им. Един пример за това е програмата "Родители в заетост", с която всъщност изпълнихме още един от поетите предизборни ангажименти и се отвори възможност за всички родители, чиито деца не са приети в детски ясли и градини и са на възраст до 5 г., да могат да наемат детегледачки", заяви по време на пресконференция в Дупница народният представител от ГЕРБ Ивайло Константинов.

По тази тема той обясни още, че така родителите ще могат да изпълняват служебните си ангажименти и да се върнат на работа. Няма ограничение за наличието на роднински връзки при наемането и така всъщност бабите и дядовците ще могат да гледат своите внуци. "Това е един сериозен позитив, защото родителите сами ще могат да изберат кой да бъде детегледач на детето им", каза Ивайло Константинов и уточни, че програмата вече тече и се приемат заявления в Бюрата по труда из цялата страна.

Във връзка с местните теми Константинов обяви, че има решение на ПУДООС за финансиране на един от трите етапа от канализацията на ж.к. "Бистрица" в Дупница. "Имаме уверенията, че ще бъдат дофинансирани другите два етапа от канализацията на ж.к. "Бистрица", имаме отпуснат ресурс за водопровода там и за подмяна на канализацията и водопровода под всички улици, по които ще бъде реализирано асфалтиране по "Интегриран градски транспорт", посочи още Ивайло Константинов.

Депутатът от ГЕРБ подчерта, че се работи изключително активно по отношение на депото и за намирането на партньорска община, където да бъде депониран отпадъкът. Депутатът коментира още, че е провел няколко срещи с министър Красен Кралев за осигуряване на финансов ресурс за цялостната реконструкция на градския стадион в Дупница, но на този етап финансиране няма как да бъде осигурено.

Пред обществеността Ивайло Константинов направи и отчет на дейността си като народен представител в рамките на последните няколко месеца и очерта по-важните закони, които са гласувани.

"ГЕРБ заложи в приоритетите си образованието. Доказахме го с това, че инвестираният допълнително национален ресурс е 330 млн. лв. годишно, като от тях ще бъдат и увеличенията на учителските заплати. Отделно от това, 624 млн. лв. ще бъдат инвестирани в образователна инфраструктура в цялата страна. Те ще засегнат 416 учебни заведения - от университети до детски градини. Този ресурс ще засегне 255 хил. деца и учащи. Реално правителството влага по 2 444 лв. на всяко едно дете", обясни народният представител.

"Направихме и първа стъпка към намаляване на административната тежест, което обещахме по време на предизборната кампания. Предстоят още доста промени, но на този етап въведохме т.нар. "мълчаливо съгласие", законоустановените срокове и електронно правосъдие, което ще ускори процеса по отношение на правораздаването", каза още депутатът от ГЕРБ.

Константинов коментира, че друга премахната несправедливост, особено в по-малките населени места, е плащането на данъци на база промилите на данъчната оценка. "Законът цели да се въведе правилото: който замърсява - той плаща. Това означава да се плаща според броя замърсители или според количеството генериран отпадък. А там, където не може да се установи конкретна единица, ще се плаща на база брой живущи", обясни Константинов. Той даде пояснение, че по селата, където хората имат къщи, а не живеят в тях, занапред няма да плащат такъв данък. 

Относно Закона за движение по пътищата, Константинов коментира, че вече е отменена възможността за движение в аварийната лента.

"Едно фундаментално решение, което обърна нещата в друга посока е, че ще бъдат санкционирани шофьори, които имат наличие на наркотични вещества в кръвта. Ефектът ще бъде и превантивен, защото дори и няколко месеца след евентуална употреба, те биха могли да бъдат подложени на контрол, който да установи наличието на такива остатъчни вещества. И те ще бъдат лишени от право да управляват МПС-та", даде яснота народният представител от ГЕРБ.

"Сред един от основните приоритети на кабинета на Борисов е социалната политика. В тази връзка на първо четене мина Законът за изменение и допълнение на КСО и се направиха няколко по-сериозни промени в него. Едната от тях е, че фондовете не могат да инвестират повече от 20% в една емисия облигации", коментира Константинов.

Той поясни, че до момента се е случвало често фондовете да изкупуват всички облигации в някое дружество, което пък създава риск от евентуална обезценка на тази инвестиция. Ограничена е и възможността на фондовете да правят сделки с недвижими имоти, както и са повишени изискванията към квалификация на членовете на управителното тяло. Ограничена е и възможността за инвестиции в свързани дружества, за да се гарантира сигурност на вложителите в тези фондове, че това доброволно пенсионно осигуряване във всеки един момент ще може ефективно да добавя ресурс към пенсиите на хората, които имат право на това.

Като позитив Ивайло Константинов отчете и повишаването на минималните пенсии на 200 лв. от 1 октомври и увеличаването на учителските заплати с 15% от началото на септември.

Дупница е с конкретно разписан план за действие във връзка с изграждането на ски зоната. Това съобщи също народният представител Ивайло Константинов на пресконференцията. Той е съобразен с изисквания на допустимост за европейско финансиране. Планът ще има за цел да докаже възможността за развитие на района като туристически и интересът на обществото към конкретни проекти.

 „Оттук нататък започваме поетапно да реализираме инвестиционни намерения на общинските терени в подножието на ски зоната. На практика ние трябва да кажем на Европа, че ще направим една писта, която няма да е самоцел, а ще донесе дивиденти и добра доходност”, изясни още Константинов. На пресконференцията стана ясно, че алтернативите на финансиране по проекта са два: чрез цялостен проект, представен на Европейската комисия, или чрез финансовите инструменти за публично-частно партньорство.

 „Сега голямата цел е пред общинската управа и всички нас. За тези общински земи, които са в подножието на предвидената писта, да покажем по какъв най-добър начин биха могли да бъдат усвоени, така че да спомогнат и увеличат туристическия интерес. Дали ще бъдат хотели, вили, къщи за гости и дали да се обособяват като малки парцели земите, дали ще се продават на отделни инвеститори, за да реализират свои ваканционни проекти там, е въпрос на обсъждане и срещи, но при всички случаи ски зоната ще бъде факт”, бе категоричен депутатът Ивайло Константинов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK