Шуменската фирма "Мисирян" сключи 21 договора в Господинци за производство на новия сорт тютюн „Гръцка басма"

Първите тютюневи лехи в гоцеделчевското село Господинци са заложени с новия сорт "Гръцка басма", снимка: Infomreja.bg

Заради ниските изкупни цени и несигурността в тютюнопроизводството, и тази година малка част от жителите на гоцеделчевското село Господинци ще заложи на тютюна.

Преди дни със съдействието на местното кметство фирмата, която изкупува тютюни в региона - "Мисирян България" от Шумен, е сключила 21 договора с производители от селото. 

Тютюнопроизводителите обаче не се доверяват на раздадените от фирмата семена за отглеждане на разсада от сорта "Гръцка басма", тъй като за тях бил непознат. Те изказват съмнения дали почвата в Господинци е благоприятна за отглеждането на новия сорт тютюн.

„Колко от сключените договори ще бъдат реализирани времето ще покаже, но първите тютюневи лехи вече са заложени", коментират малкото местни жители, които и тази година ще разчитат на доходи от тютюнопроизводство.

Фирмата "Секе Кърджали" също е проявила интерес да сключи договори с производителите от Господинци за реколта тютюн 2016, но до този момент нейни представители в селото не са се появявали, съобщиха от кметството в селото. 

И тази година тенденцията в отглеждането на много зеленчуци в Господинци се запазва, дори броят на занимаващите се със зеленчукопроизводство се увеличава.

Сред елитните заленчукопроизводители в Господинци е Исмаил Мемиев-Бачето, който започва с ранно производство на зелена салата в парници и след това продължава със засаждане на открито на полето на още няколко вида зеленчуци, които успешно реализира на пазара.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK