Щъркеловите гнезда – гордостта на Баничан

Снимка: Infomreja.bg

Село Баничан, Гоцеделчевско, е известно с 12-те си щъркелови гнезда.

Днес в това, което е под видеонаблюдение, беше снесено второ яйце. Очакванията са тази година малките щъркелчета да се излюпят по-рано от миналата година, тъй като пернатите обитатели на гнездата долетяха с 10 дена по-рано.

Баничан е първото селище в страната, в което се осъществява видеонаблюдение на щъркелово гнездо. Благодарение на него беше направено кратко филмче, представящо живота на тези  птици. То предизвиква голям интерес сред  децата и помага за тяхното възпитание в любов към природата.

Наскоро в Баничан беше подета инициативата за осиновяване на щъркелови гнезда.

На електрическите стълбове вече са поставени табелки с имената на хората, откликнали на тази идея – жители на Баничан,  Гоце Делчев, София, а и на други държави, включително и на Япония.

Семейството от Япония, когато посети през лятото Баничан, ще подмени табелката на съответното гнездо с такава, написана на български и на японски. То е предложило да открие банкова сметка, средствата в която да се използват при нужда – за закупуване на нови платформи, за постигане на образователни цели, свързани с живота на птиците, за GPS проследяване пътя на щъркелите и т. н.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK