Щъркел създаде суматоха в центъра на Дупница

снимка: infomreja.bg, архив

Щъркел създаде известна суматоха в центъра на Дупница, уплашено разхождайки се и опитвайки се да излети на една от централните улици в града при магазин “Брезите”.

Сигналът на телефон 112 е подаден вчера следобед от случайни минувачи, които се притеснили, че птицата може да бъде сгазена от преминаващ автомобил.

За случая е сезиран и отдел “Екология” в Община Дупница. От там веднага са изпратени служители, които са хванали 70-сантиметровия щъркел.

Защитената птица е прегледана от ветеринарния лекар д-р Ангел Ангелов, който е отговорник за приюта в града. Той установил, че при падането си, щъркелът е ранил крилото си.

За птицата са осигурени необходимите грижи през времето на престой в приюта.

От отдел “Екология” веднага са сигнализирали РИОСВ-Перник за съдействие, но заради състоянието на птицата е потърсена друга алтернатива.

След откази от няколко фондации и спасителни центрове за животни да приютят щъркела, все пак той отпътува спешно днес с автомобил на Община Дупница за Стара Загора, където ще бъде поет от специалисти в Спасителен център за диви животни - Зелени Балкани, съобщиха от кметската администрация.

Съдействие за успешната акция оказала и дупнишката природозащитничка Снежана Банева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK