Щъркел проля кървави сълзи в навечерието на пролетта в Хаджидимово

Снимки: Димитър Попов - председател на БДЗП, клон Гоце Делчев

Най-харесваната и почитана от българския народ птица проля кървави сълзи в навечерието на пролетното равноденствие. Това му е "подаръкът", "наградата" от жител на град Хаджидимово за усилията, които е положил, за да се завърне в собственото си гнездо.

С тези сърцераздирателни думи коментира случая с убит щъркел в Хаджидимово председателят на Българското дружество за защита на птиците, клон Гоце Делчев, Димитър Попов.

Грозната гледка стана достояние и в социалните мрежи, където природозащитникът публикува снимки на красивата бяла птица, оцветена в червено и със следи от повалилия я куршум, право в сърцето...

"Прелетял между 10-12 хиляди километра, за да се завърне в собственото си гнездо, получил патрон в гърдите за добре дошъл. ❤️ на щъркела е пробито вероятно от патрон от въздушна пушка, издъхнал около час след намирането му", информира още Попов.

Той е сигнализиран за случая вчера сутринта от служител на общинската администрация в Хаджидимово. По птицата е стреляно, докато е била в гнездото си, след което е полетяла надолу, а малко след това и издъхнала.

"Ами ако цената беше по-скъпа, ако беше пострадал човек? Но не си мислете, че всички жители на Хаджидимово са лоши, затова вярвам, че стореното ще е за поука, за да не се повтори никога повече", каза Димитър Попов, който е сезирал и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград.

"Браво на всички "ловци", които за "спорта" отнемат, прекратяват сума ти животи и със задоволво и усмивка разказват за подвизите си пред други "ХОРА". "Това не са хора, а варвари" - са само част от гневните коментари във Фейсбук.

Щъркелите са защитени от Закона за биологичното разнообразие. За убийство на щъркел глобата е до 5 000 лв., предвидено е и лишаване от свобода за извършителя от 1 до 3 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK