Щурмът на Капитолия: тъжен ден за американската история

Снимка: БГНЕС

По информация на БГНЕС

Властите на Вашингтон потвърдиха смъртта на общо четирима души по време на протестите пред Конгреса на САЩ, съобщи на пресконференция ръководителят на столичната полиция Робърт Конти.

Конти потвърди смъртта на една жена от огнестрелна рана в сградата на Конгреса, а също така съобщи за три други смъртни случая, без да посочва конкретните причини за смъртта на тези хора.

„В допълнение към това днес имаше съобщения, че трима други, които също са загинали в района около сградата на Капитолия: една възрастна жена и двама възрастни мъже са преживели различни травми, които са довели до смъртта им“, казва Конти.

Междувременно кметът на столичния окръг Колумбия, Мюриъл Баузър, реши да удължи извънредния режим с 15 дни – до 21 януари. Полицейският час бе наложен от 18.00 часа местно време на 6 януари и по първоначалната заповед трябваше да продължи до 14.00 часа на 7 януари.

“Днешните събития и добре обосновани опасения от продължаваща извънредна ситуация представляват заплаха за обществената безопасност и благосъстоянието на жителите на областта. В съответствие с това постановление режимът на извънредното положение се удължава с 15 дни до следващата заповед на кмета”, се казва в текста.

Служителите на реда задържаха десетки за нарушаване на полицейския час, наложен в американската столица поради безредиците.

Американският конгрес поднови заседанието си, за да одобри резултатите от президентските избори през ноември, след като и двете камари отхвърлиха първия протест с отделно гласуване.

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, председателстващ срещата, обяви, че Сенатът и Камарата на представителите са отхвърлили протеста срещу одобряването на резултатите от гласуването на президентските избори в Аризона. “И двете камари не подкрепиха възражението”, каза той и обяви продължаване на преброяването на електоралните гласове.

На събранието се приемат само писмени възражения. Те трябва да бъдат подписани от поне един член на Камарата на представителите и един от неговите колеги от Сената. Всяко такова възражение се подава след спирането на съвместното заседание за разглеждане и гласуване в горната и долната камара на Конгреса. В тези случаи те гласуват отделно.

По-рано републиканците заявиха, че възнамеряват да подадат няколко протеста по време на съвместната среща.

Срещата беше преустановена, след като представителят Пол Госар подаде възражение срещу одобрението на изборните резултати в Аризона. Той беше подкрепен от сенатора Тед Круз (Тексас). След това Камарата на представителите и Сенатът се оттеглиха, за да разгледат отделно възражението и да гласуват по него.

Известно време след като двете камари започнаха дискусии, привърженици на действащия президент на републиканската партия Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса. В резултат на това дебатът в двете камари беше прекъснат.

В историята на САЩ подобни възражения са били разглеждани от Конгреса само два пъти: през 1969 и 2005 г. И в двата случая те бяха отхвърлени.

В Аризона новоизбраният президент Джо Байдън е получил 10 000 гласа повече от Тръмп. Съдилищата отхвърлиха около осем дела от републиканци, които се опитаха да оспорят победата на бившия вицепрезидент в Аризона. Държавният секретар Кейти Хобс (демократ) заяви, че в Аризона няма нередности при гласуването. 

МВнР съветва българските граждани на територията на Федералния окръг Колумбия да не излизат извън домовете си:

Във връзка с настъпили безредици във Вашингтон съветваме всички български граждани, намиращи се на  територията на Федералния окръг Колумбия, да не излизат навън.

Сградите на Конгреса на САЩ на Капитолийския хълм са обект на безредици и са блокирани от полицията.

Кметът на Вашингтон Мюриел Баузър със заповед наложи полицейски час в столицата на САЩ от 18 ч. ​местно време днес до 6,00 ч. местно време утре.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в САЩ на тел: +1 202 387 0174; +1 202 387 5770; +1 202 483 1386; +1 202 299 0273.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK