Кюстендилски майсторки се готвят за фестивала „Зелникът на баба“ в Пробищип

Снимки: Личен архив

Преливащи от енергия и желание за общуване и изяви, бабите от кюстендилските клубове на инвалида и от клуб „Вяра, Надежда и Любов“ се готвят за ново предизвикателство.

Някои от тях са лауреати на Празника на зелника в село Жабокрът,  други имаха възможността да представят майсторлъка си в проекти по европейски инициативи, и всяка от тях е готова във всеки момент да се захване с месенето на прочутия кюстендилски зелник и без повод, само защото някой я е помолил за това.

На осмомартенския празник Мария – прочутата изпълнителка на народни песни от Клуба на инвалида в с. Слокощица, посрещна със своето кулинарно творение гостите от София и Полша – представители на козметична фирма, които пристигнаха с подаръци за всяка от дамите.

Кюстендилките, които ще вземат в края на месец март участие във фестивала  „Зелникот на баба“, за който имат покана лично от кмета на македонския град, ще бъдат облечени в народни носии и ще украсят своята фестивална маса с кюстендилски черги и бохчи.

Нашите жени са много сръчни и отзивчиви и се гордеят с това, което умеят да правят, затова предстоящето им участие във  фестивала в Македония ги въодушевява и ги зарежда с нови идеи, коментира ръководителят на клуб „Вяра, Надежда и Любов“ Страхил  Данчев. Председателката на Основната организация на Съюза на инвалидите Валентина Симеонова също се гордее с уменията на жените и е сигурна, че където и да отидат и когото и да посрещнат със своите зелници и баници, няма да се изложат.  Някои от тях, като Красимира от Жабокрът, която е майка на шест деца и баба на почти ставащи все повече внуци и правнуци, ще доведе и една от внучките си, на която е предала своето майсторство.

На празника на жената В. Симеонова пожела на всички здраве и много сили, енергия и желание за изява. По нейна настоятелна покана на осмомартенското тържество намери време да дойде   голямата приятелка на Клуба на инвалида Виолет Вьорлер заедно със своя  съпруг Даниел, въпреки че до отпътуването им за Франция, където живеят, оставаха само няколко часа.

Теменужка Терзийска – дългогодишен отговорник на Клуба на инвалида, почерпи всички за здраве по случай годишнината от претърпяната от нея сериозна онкологична операция, като пожела на дамите да полагат повече грижи за себе си, за до си радват дълго на близките си хора.

Бившата учителка Пенка Амзова, известна със своята атрактивност и енергичност, поздрави Виолет Вьорлер и празнуващите дами с легендарната песен на Робертино Лорети  „Мама“, с което направи празника още по-вълнуващ, съобщи Виолета Атанасова, член на Управителния съвет  на ОбС на СИБ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK