Изтеглени са 29 258 кг храни от животински и неживотински произход през май

Снимка: Infomreja.bg

През май 2019 г. инспекторите на дирекция „Контрол на храните” към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършиха общо 13 117 проверки в цялата страна.

29 258 кг храни от животински и неживотински произход са възбранени и насочени за унищожаване. От тях: 25 017 кг сол (морска кристална йодирана – несъответствие в съдържанието на калиев йодид); 1 987, 5 кг куркума (с високо съдържание на олово и с произход Индия); 1 211 кг бланширани картофи, подправени с куркума; 991 кг храни от животински произход (агнешко, свинско и пилешко месо, месни продукти, месни заготовки и разфасовки, субпродукти, риба и млечни продукти) са с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без придружаващи документи и етикети, неправилно съхранени или продавани в нерегламентирани обекти по чл. 12 от Закона за храните. Близо 51,6 кг са козунакът и подправките с изтекъл срок на годност, без документи за произход, без етикет и партиден номер.

Количеството е иззето от производствени обекти, складове и магазини за търговия на едро и дребно, и заведения за обществено хранене. Част от изтеглените храни са били неправилно съхранявани, некоректно етикетирани и с изтекъл срок на годност, както и с констатирани несъответствия по Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти (продажба на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко заедно с млечни продукти) и неотговарящи на изискванията за качество и контрол за съответствие на пресни плодове и зеленчуци (предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения). Друга част от храните са без документи за произход и без здравна и идентификационна маркировка. 

За установените нарушения са издадени 654 предписания и са съставени 96 акта. В страната са затворени три обекта с временно преустановена дейност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK