Фирмата, представлявала Беър Грилс, ще плаща до 10 000 лв. глоба

Снимка: бТВ

Случаят „Беър Грилс нарушава правилата в НП „Рила“ е достоен за заглавие на нов приключенски филм.

Оставяйки шегата настрана, действително има нарушения, констатирани две години след заснемането на филм на Грилс в Рила. Те са свързани с палене на огън, плуване в езеро и ядене на жаба. Ако за хората това са обикновени действия, то режимите в Парка не допускат подобни задания.

Всеки турист би следвало да знае, че в защитените територии има две основни правила: не се пали огън извън обособените за това места, както и не се нарушава или унищожава флората и фауната в пределите на парковете. Както означава това: късането на цветя, брането на гъби и билки, убиването на дребни и едри бозайници, влечуги и насекоми е забранено, риболовът – също.

След като през 2017 Беър Грилс и неговия снимачен екип не са се съобразили с това, то днес ще бъдат санкционирани, тъй както всеки нарушител.

В случая обаче санкция ще понесе юридическото лице – т.е. фирмата, представляваща Грилс в България по време на снимките.

Повече по случая отговаря директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов:

Какъв е размерът на санкциите, които ще понесе юридическото лице, и за какво по-точно ще бъде санкционирано то?

Видно е, че са извършени нарушения, за които Дирекция „Национален парк Рила“ състави актове за установяване на административни нарушения на българско юридическо лице за неспазване на режимите в парка при заснемането на филм – навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв, а за физически се налага с глоба от 500 до 5000 лв.

На филма се вижда, че огънят е пален в специален съд, това нарушение на правилата ли е?

Паленето на огън се извършва само на регламенитераните за целта места.

Филмът е сниман през 2017, но едва сега става ясно за нарушенията, защо? Имало ли е на място екип на парка, който да следи действията през двата снимачни дни?

Нарушението се установи сега, след изпратения видео материал. Да, имало е служители на парка от Паркови участъци – Боровец, и Бели Искър, които са провели инструктаж на снимачния екип, съставили са предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения.

Появи се информация в тутър профила на Беър Грилс, че продукцията е платила 550 евро на служители на НП „Рила“ – по този начин са били разрешени снимките. Можем ли да вярваме на тази информация?

Това е клевета, още повече, че нашите дългогодишни служители са с авторитет, принципи и не на последно място отговорни.

Според част от еколозите НП „Рила“ не предприема достатъчно рестриктивни санкции към „истинските“ нарушители като бракониерите и някои туристи, които също нарушават правилата. Колко сигнала за нарушения е получила институцията през изминалата година и от какво естество са?

Дирекция „Национален парк Рила“ държи отговорна нарушителите, които неспазват правилата и нормите за поведение в защитената територия. Получените сигнали за нарушения през изминалата година са общо 11, като същите са предимно за движение на МПС и моторни шейни, бракониерство и незаконен риболов.

След изнесената вчера информация от МОСВ за нарушенията в Пиринско хуморът на чужд гръб не закъсня...

 

 

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук
Снимка: ФейсбукСнимка: Фейсбук
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK