Щастлива развръзка! Граничните власти пуснаха коледните подаръци за босилеградските деца

Снимки: КИЦ - Босилеград

След медийните реакции в България, след като българският премиер Бойко Борисов е говорил със сръбската си колежка Ана Брънабич, след оказаното съдействие от българското Посолство в Белград и след двудневно разкарване на микробуса на Столична община, митническите формалности най-накрая бяха уредени.

Коледните подаръци за децата от Босилеград минаха границата и бяха стоварени в КИЦ „Босилеград“. Това обяви пред ИНФОМРЕЖА председателят на КИЦ – Босилеград, Иван Николов.

Той увери, че в понеделник подаръците ще бъдат раздадени на босилеградските деца, а календарите на сънародниците ни от Западните покрайнини.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, в четвъртък микробус на Столична община беше спрян на ГПП „Рибарци“. Така и до този момент не стана ясно защо сръбските власти спряха общо 180 коледни подаръци за най-малките жители на Босилеград.

От своя страна Културно-информационният център изказа благодарностите си на  Столична община, Посолството ни в Белград, Генералното консулство в Ниш и на българската общественост за оказаното съдействие и съпричастнст.

„И въпреки това, не можем да не поставим въпроса, кому беше нужно всичко това? Дали това отношение е проява на уважение към Столична община и КИЦ „Босилеград“, дали това ще укрепи доверието и добрите сръбско-български отношения и дали ще ускори членството на Сърбия в ЕС, към което тя уж се стреми? Крайно време е, сръбските държавни служители да хармонизират законите и поведението си с европейските принципи, а не със всеки конкретен случай да занимаваме президентите и премиерите на двете държави. Свободното движение на хора, стоки, идеи, капитали, услуги култура и спорт е основополагащ принцип на съвременна Европа. Всичко останало са смешни и жалки опити да се окаже натиск и да се демонстрира сила за сплашване на хора“, заяви още Иван Николов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK