Шотландски експерт остана впечатлен от дейността на читалищата в Гоцеделчевско

Румяна Джибова подари на Крис Харис баничански плетени чорапи

Радвам се, че съм допринесъл за положителната промяна на толкова сърцати хора. Обикновено хората имат индивидуални приятели, а аз имам вече тук цяла общност. Това заяви преди дни шотландският експерт Крис Харис след кратката, но изключително полезна и приятелска среща с читалищните дейци от Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

Срещата категорично показа, че читалищата в Гоцеделчевско са живи и изпълняват успешно будителската си задача във всички сфери към поколенията.

"Преди 5 години с Крис работихме заедно по проект за изграждане на капацитет на НПО в региона, като с обученията предоставяхме нови знания, надграждахме умения и изграждахме партньорска мрежа.

Най-активните участници с най-интересните стратегии посетиха Шотландия през 2009 г., почерпиха идеи, опит и вдъхновение и сега резултатите са налице", заяви директорът на Бизнес инкубатор-Гоце Делчев Росица Джамбазова.

На срещата шотландският гост и директорът на Бизнес инкубатора с удоволствие констатираха колко много са постигнали читалищата през тези пет години и колко много иновативни идеи и услуги са осъществили и са приложили на практика наученото от обученията и работното им посещение в Шотландия.

Секретарят на читалище „Изгрев” Румяна Джибова пък отчете пред експертите, че вече е реализирала два иновативни проекта, които са истински признати, а именно: "Пазители на традициите“ и "С баничанските чорапи и с пъстрите престилки". Заедно с това самодейците от Баничан са иноватори и защото вече си имат мобилен музей на чорапа, QR за мобилни телефони на страницата, пъзели на прекрасните 9 модела автентични чорапи за млади и стари, бродирани картички и популяризирането на културата и традициите в България и чужбина. Очетен бе и големият интерес на  хора от страната и чужбина, които вече искат да си закупят от красивите и топли вълнени баничански чорапи.

Високо бе оценена от Крис Харис и работата на Зейнеп Имамова от читалището в Абланица, която без да жали време и сили организира и популяризира клуб по готварство за традиционни и съвременни рецепти. Неотдавна в Абланица посрещнаха голяма група американски туристи, пред които жените от селото представиха част от нежно украсяване на лицето на булка според стародавна традиции и техните умения в плетиво, тъкане на ръчен стан и бродерии.

Американките останаха възхитени от приготвения им вкусен обяд с традиционни гозби, за което ИНФОМРЕЖА писа. На дневен ред при читалището в с. Абланица предстои представянето на традиционните гозби и запазената до момента автентичност в местния бит пред посетители от 8 държави.

На срещата с Крис Харис признатата кулинарка Зейнеп Имамова въпреки краткото време успя да приготви и да го почерпи с невероятен сладкиш. Шотланският гост от своя страна заяви, че само заради кулинарното изкушение си заслужава скоро да се върне отново в региона при многобройните си приятели.

Като отличничка в развитието на читалищната дейност бе представена и Бойка Пашкулева от читалището в Гърмен, която има много инициативи предимно с деца – занимателни и образователни: заедно подготвят презентации за динозаври, планети, запознават се с културата на различни страни и народи, деца и родители си организират посещения, пикници, спортни състезания и игри, рецитали и още много  други занимания които са част от благородната и просветителската дейност на българските читалища. В читалището на Гърмен дори се провеждат обучителни инициативи на фирми на интересен тийм билдинг "Намери съкровището“.

Бойка Пашкулева сподели пред Крис Харис и колко успешно се развива работилницата за музикални инструменти и цървули в Дъбница.

Атрактивният читалищен деец от Хаджидимово Кръстю Воденичаров на срещата се похвали с организираната автентична възстановка на традиционна сватба, представена в Гоце Делчев и която в Youtube вече има над 10 000 гледания, както и за приноса си в организирането на съвместни срещи за осъществяване на идеята всички читалища да работят заедно, да си помагат и, разбира се, да се забавляват.

Лично признание получиха за неуморната си читалищна дейност Катя Коджаманова от читалището в Сатовча, която развива таланта и включва деца с увреждания в изявите на детска фолклорна група и Антоанета Бекташева от Плетена за успешната й дългогодишна самодейна дейност, както и за активното участие на двете дами в благотворителни инициативи за набиране на средства.

На изпроводяк Емилия Безева от читалището в с. Копривлен подари на Крис Харис ръчно изработена мартеничка като с отчетените си постижения, с ръчно изработените сувинири и с искрените си думи читалищните дейци от Неврокопско разчувстваха и трогнаха до сълзи шотландския си учител.

 

Румяна Джибова подари на Крис Харис баничански плетени чорапи
Румяна Джибова подари на Крис Харис баничански плетени чорапи
Румяна Джибова подари на Крис Харис баничански плетени чорапи
Румяна Джибова подари на Крис Харис баничански плетени чорапи

КОМЕНТАРИ

Слави от Кочан19:35 - 12.02.2015
Не ме обиждайте при мен са най добрите музиканти. Илия Даутев - коча на на кавал, Метю калвунев - шилето на втори кавал, Ахмед джапанката на тамбура, Валю джаханото на тамбура и накрая аз Слави s падналите гащи на акардион.
самодеец от другаде19:28 - 12.02.2015
И при нас е същото и никога няма да се оправи. Крадат и си накупиха апартаменти от проекти които са на наш гръб.
до колегата самодеец22:01 - 11.02.2015
напълно съм съгласен с теб колега като просеци ни карат за по един обяд а те прибират палри от проекти и наши представения .Всичко са комуни и депесари кметски послушковци и читалищната дейност е опорочена от пустата лакомия
самодеец20:04 - 11.02.2015
Как не ви е срам бе пиявици. Вие крадете като щури от проекти и от труда на самодейците. И нямате никакви качествени изпълнители ,а само отбивате номера навсякъде.Какви музикални конкурси сте спечелили ? Вървите по селски събори и си мислите ,че нещо сте направили.

FACEBOOK