Шокиращи нива на насилие над деца през 2017 г. отчете УНИЦЕФ

Снимка: PRESS.TV

Нападенията срещу деца и насилието спрямо тях е достигнало шокиращи нива в конфликтните зони по света. Те все по-често са принудени да се бият, превръщани са в камикадзета и са използвани като човешки щит. Това разкрива годишният доклад за 2017 г. на Детския фонд на обединените нации (УНИЦЕФ).

По тези места има „широко разпространено незачитане на международните закони, предназначени да пазят най-уязвимите“.

Децата най-често стават жертва на насилие близо до домовете си, училищата и местата, където играят, посочват авторите.

Децата често стават жертва на изнасилвания, принудителни бракове, отвличания и робство в страни като Ирак, Сирия, Йемен, Нигерия, Южен Судан и Мианма, според УНИЦЕФ.

Някои отвлечени от радикални групировки деца са подлагани отново на тормоз от силите за сигурност след освобождаването им. Други стават непреки жертви на боеве поради недохранване и болести, предизвикани от ограничен или прекъснат достъп до храна, вода и санитарни услуги.

Около 27 милиона деца в зони на конфликт са престанали да посещават училище.

„Деца са под прицел и са излагани на атаки и брутално насилие в своите домове и училища и на игралните си площадки. Тези атаки продължават година след година, но не бива да претръпваме към тях. Такава бруталност не може да се превръща в новата норма“, заявява директорът на програмите за извънредни ситуации на УНИЦЕФ Майкъл Фонтейн, цитиран от БТА.

Повечето пострадали деца са в страни с отдавнашни конфликти на африканския континент. Пострадали от конфликти деца има и в страни от Близкия изток и Централна и Югоизточна Азия.

УНИЦЕФ призовава всички участници в конфликти да спазват международното хуманитарно право и незабавно да прекратят насилията над деца и обстрела на цивилни инфраструктури, включително училища и болници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK