Иракчанин е замесен в търговията с откритото оръжие и фалшивите паспорти

Снимка: МВР

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на двама участници в 5-членна организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински документи за самоличност (български, канадски, италиански, ирански и др.).

Те бяха задържани на 4 декември в София при съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Събраните доказателства показаха, че групата е имала общ порсредник, осигурявал купувачи не само на фалшивите документи на групата, но и на огнестрелни оръжия, предлагани на черния пазар от задържаните същия ден лица, от които са иззети 17 автомата „Калашников“, 15 пистолета „Макаров“ и 12 цеви за същия пистолет.

На 5 декември Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама от продавачите на оръжие за участие в престъпен сговор за държане и продажба на огнестрелни оръжия, а по-рано днес поиска от съда да бъдат задържани под стража.

Двама от групата за неистински документи са мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5 000 лв. Петият участник – ирански гражданин, е посредникът при „реализирането“ на фалшивите документи и огнестрелни оръжия на двете престъпни структури. Той е привлечен като обвиняем и по двете досъдебни производства. За него днес в Специализирания наказателен съд бе внесено искане за задържане му под стража по делото за оръжията.

При операцията по задържането на петимата фалшификатори на лични документи са намерени и иззети голямо количество чужди и български лични карти и паспорти, шофьорски книжки, снимки на лица в паспортен формат, компютър със специфичен софтуер за обработка на данни за документи за самоличност, цветни принтери, ламинатори, скенери, флаш памети и други доказателства за престъпната дейност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK