Шофьорът на камиона убиец от Берлин е бежанец, 12-годишен направил неуспешен опит да взриви бомба и в град Лудвигсхафен

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Шофьорът на камиона убиец, който се вряза в коледен базар в Берлин, е бежанец от Афганисан или Пакистан, пристигнал в Германия през февруари, съобщи Би Би Си, позовавайки се на агенция ДПА, която цитира свои източници от германските сили за сигурност.

От полицията съобщиха в социалната мрежа „Туитър“, че шофьорът е задържан. Органите на реда информираха и, че спътникът му, който загина от раните си, е поляк. Работи се по версията, че бежанецът може би е убил истинския шофьор на камиона и после се е врязал в тълпата на коледния базар.

Говорителят на полицията в Берлин Винфрид Венцел каза, че заподозреният, за когото се предполага, че е шофирал камиона, е бил спрян от полицаи на около 2 км от мястото на трагедията и е бил разпитван.

По последни данни 12 души са загинали, а 48 са ранените, четирима от които са с тежки наранявания, след като тежкотоварен камион се вряза в коледен базар в Берлин, снощи. Атаката стана в пешеходна зона на площад „Брайтшайдплац“ край Мемориалната църква „Кайзер Вилхелм“ в западната част на града.

Камионът е регистриран в Полша и е собственост на полски бизнесмен – Ариел Журавски, който потвърди, че шофьорът му го няма и той няма връзка с него от 16 ч. в понеделник.

„Не сме го чували от около 16 ч. в понеделник. Не знаем какво се е случило с него. Той е мой братовчед. Познавам го откакто бях дете. Мога да гарантирам за него“, каза Журавски.

Берлинската полиция обяви официално, че камионът се е врязал целенасочено в Берлинския коледен базар снощи. В „Туитър“ властите съобщиха, че разследването е стигнало до заключението, че нападението е било извършено умишлено.

Засега германските политици се въздържат да окачествят катастрофата като терористична атака, тъй като много от детайлите все още са непроверени или неясни. Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер заяви пред телевизия ARD: “Все още не искам да използвам думата „нападение“ в този момент, въпреки че много неща говорят именно за това.

Изборът на думи тук ще има психологически ефект в цялата страна и ние искаме да бъдем много внимателни и да работим с резултатите от разследването, а не с предположения“.

Само преди няколко дни 12-годишно момче направи неуспешен опит да взриви бомба на коледен пазар в град Лудвигсхафен в Германия. Бомбата не избухна заради дефект в детонатора. Германско издание съобщи, че момчето е с иракски произход и има подозрения, че е радикализирано от "Ислямска държава".

По-рано тази година, навръх националния празник на Франция (14 юли) камион се вряза в множеството, отбелязващо Деня на превземането на Бастилията в Ница, убивайки 86 души. Нападателят бе застрелян от полицията в южния френски град. Отговорност за атаката пое "Ислямска държава". /Vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK