Шофьорите с валидни стикер винетки след 1 януари няма да бъдат нарушители на пътя

Снимка: Infomreja.bg

Всички, които имат валидни стикер винетки след 1 януари 2019 година, няма да бъдат нарушители на пътя след въвеждането на електронните винетки. Това заяви в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по тол системата.

„Ще има преходен период, в който ще има все още микс от валидни стикер винетки и такива, които са изцяло електронни“, посочи Николов. Електронни винетки ще могат да се купят през сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“, чрез мобилни приложения, пос терминали и по традиционния начин - на гише. Цените на винтеките няма да се променят: годишна - 97 лв.; тримесечна - 54 лв.; месечна - 30 лв.; седмична - 15 лв. Новост ще бъде уикенд винетката.

Относно състава на националното тол управление, Радослав Николов каза, че числото от 920 души е консултирано със Световна банка, която е консултант по проекта. Взети са предвид всички добри практики по изграждане на тол управления от другите страни от ЕС. 680 души ще осъществяват контрол на пътя, останалите 240 ще отговарят за високоспециализираните дейности в централното звено. „Има много дейности по поддръжката на системата, тъй като държавата ще е тази, която ще управлява системата, затова е необходимо да бъдат назначени специалисти“, отбеляза съветникът на регионалния министър.

Радослав Николов обясни, че във всеки един момент може да се засече чрез камера по номера на автомобила дали има валидна винетка или не. Чрез специално обозначени автомобили ще се осъществява контрола по протежение на пътната мрежа.

Предвидени са всички необходими мерки, за да може контролът да се прилага реално и да не се стига до липса на събираемост на таксите. Има няколко варианта за плащане при евентуално нарушение, един от които е да се направи още на пътя чрез банкова карта и пос терминал в специализираните автомобили. Повечето шофьори са коректни, но трябва да предвидим всички контролни механизми, за да може да контролираме тези, които по една или друга причина искат да преодолеят нерегламентирано закона, заяви Радослав Николов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK