Апаши, точили гориво от камион, са закопчани

Снимка: МВР

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност на територията на Омуртаг

Под надзора на Окръжна прокуратура-Търговище, вчера на територията на гр. Омуртаг бе проведена специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и на престъпленията, свързани с незаконен добив, превоз и съхранение на дървесина без съответното разрешение.

В хода на полицейските действия в търговски обекти са установени стоки на защитени търговски марки, прeдлагани за продажба без знанието и разрешението на правопритежателя. Артикулите са иззети при проверки в два обекта на кооперативния пазар в града. За констатираните в хода й две престъпления по чл. 172 б от Наказателния кодекс са образувани две досъдебни производства.

В рамките на два дена криминалисти от РУ-Омуртаг разкриха и кражба на 700 литра дизелово гориво, източено от два товарни автомобила, паркирани в двора на бивше предприятие в промишлената зона на града. Горивото е било отнето след взлом на капачките на резервоарите, а нанесената по този начин  щета е на стойност около 2000 лв. Извършителите – петима мъже от котелското с. Градец, община Котел, на възраст от 17 до 40 години, са задържани за срок до 24 часа в РУ-Омуртаг. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 195 от НК.

По време на акцията са издирени двама души, обявени на общодържавно издирване. Установени са и два случая на съхраняване на дърва за огрев, общо 2,8 куб. м, без документ за произход, като са образувани две предварителни проверки по чл. 235 , ал. 2.

Полицейските служители осъществяваха и активна контролна дейност на движението по пътищата предвид и влошените условия заради зимната обстановка. За констатираните нарушения по ЗДвП са съставени 16 акта и са наложени 95 глоби по фиш по споменатия закон. С технически средства са установени и 179 нарушения на скоростните режими. Съставени са два акта по Кодекса за застраховането, 3  акта  -  по Закона за българските лични документи, и един  – по Наредбата на спазване на обществения ред на община Омуртаг.

Във връзка с усложнената зимна обстановка директорът на ОДМВР ст. комисар Николай Ненков уточни, че полицейски инспектори от районните управления в състава на дирекцията, със съдействието на кметове и кметски наместници, ще обходят домовете на  самотноживеещи възрастни хора в областта.

Периодично ще предоставяме информация за резултатите от операциите срещу битовата престъпност. С ОДМВР работим съвместно в много добър синхрон, заяви окръжният прокурор Диляна Стоянова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK