ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ представя Стефан Десподов – Деспо в Национална галерия – София

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ представя взепризнатия майстор на плаката и карикатурата  Стефан Десподов – Деспо в Национална галерия – София от 27-и юли до 10-и септември. Изложбата се открива на 27-и юли от 18.00 ч.

Експозицията включва творби, които са притежание на Националната галерия, СГХГ, Галерия „Възраждане” – Пловдив, ХГ „Владимир Димитров – Майстора” и колекции на приятели на художника, както и 112 плаката, дарени на ХГ – Кюстендил от съпругата му Правда Спасова.

Стефан Десподов, известен като автор на плакатите на Народния театър, е един от най-талантливите представители на своето поколение плакатисти, получили широко международно признание. Театралният плакат на Деспо се отличава с изключителен емоционален заряд и неповторима дълбочина на мисълта, изразена без думи. В този смисъл Стефан Десподов често се превръща в съавтор на спектакъла. И не случайно оценката, която получава както от зрителите, така и от своите колеги, е съпроводена от чувство на възторг от този велик читател и благороден човек, за когото духовността е потребност. 

Стефан Десподов (1950 – 2015) е роден в Кюстендил. През 1974 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Приложна графика” в класа на проф. Александър Поплилов. Започва работа в издателство „Техника”, а по-късно и в „Народна култура” катохудожествен редактор. От 1989 г. работи за независимото списание за литература и публицистика „Глас”, алманаха „Мост”, „Литературен вестник” и др. Финото му чувство за хумор, великият му усет към абсурда и разпознаваемият му почерк го правят дългогодишен плакатист на Народния театър „Иван Вазов” и Сатиричния театър „Алеко Константинов”.

Стефан Десподов има участия в повече от 200 изложби по целия свят. Освен в България негови творби са публикувани в Русия, Полша, Швейцария, Германия, Япония, Италия, Турция, Куба, Сърбия и други държави. Сред най-престижните издания, публикували произведения на Десподов, се открояват Новое время, Литературная газета, Слово, Europeo, Graphis, Idea, City. Има пет авторски албума и около 80 награди от наши и международни изложби и конкурси. Художник-постановчик е на три анимационни филма.

 Стефан Десподов „оставя след себе си стотици прекрасни творби, оставя едно голямо и достойно име... Дари ни с творчество – апология на иронията, парадокса, фантазията и изисканата сатира, в което картините, изпълнени в характерния му стил на великолепна симбиоза между форма и замисъл, гордо носят подписа Despo”, споделя Николай Пекарев.

 

 

 

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK