Шизофренията на 21. век - професия "измамник"

Снимка: Infomreja.bg

Шизофренията е заболяване, което в медицината е обяснено като психическо разстройство, характеризиращо се с нарушение на мисловните процеси и емоционалните реакции. Заболяването най-често се проявява със слухови халюцинации, параноични или фантасмагорични налудности или дезорганизираност на говора и мисленето и е придружено от значителна социална дисфункция и нарушена работоспособност. Първоначалните симптоми обикновено се проявяват в ранна млада възраст, като заболяването засяга около 0,3 – 0,7% от световната популация. Диагнозата се определя въз основа на наблюдавано поведение и на съобщените от пациента преживявания.

В България ръстът на безработни е огромен, а в пъти повече са и хората, занимаващи се с измами.

Стана модерно да печелиш от телефонни измами и интернет измами. Това са онези виртуални пространства, където може да си всеки.

През последната седмица се говори за Спас от Кочериново, който се представял за Александър от Париж. Измамил е много хора с търговия на самолетни билети. След Спас полицията бе уведомена и за още една измама с имоти отново по интернет.

В Благоевградско за седмица възрастни хора дадоха парите си, и то не малки суми, на мними митничари. Схемата е една – човекът Х се обажда на потърпевшите, представя се за митничар. Обяснява, че са необходими пари за да се оправят документи на близък човек. За два поредни дни областния град и Симитли бяха дадени около 4 000 лв.

Какво общо има шизофренията?

Започнеш ли да „се издършаш“ с измама и оръжието ти да е виртуалното пространство, то ти си човекът с две лица – имаш двоен живот, който в даден момент те обърква и раздвоява. Хората като Спас и телефонните измамници се впускат в една постоянна игра, в която губят чувство за реалното. Те представят себе си в образа на друг човек. Въображението им работи срещу самите тях.

Това са хората, които ако бъдат заловени, трябва да осъзнаят сами себе си и да представят другото си лице.

Шизофрениците в голяма степен не осъзнават кой ги преследва, мислят го за реален и не могат да се измъкнат от този кръговрат. Измамниците сами предизвикват подобни симптоми с цел печалба.

Да си измамник означава да си лъжец – патологичен. Дори и след като биват разкрити, статистиката сочи, че поне 50% от тях продължават да се занимават с незаконна дейност, а останалите никога не разкриват истинската си самоличност.

„Шизофрениците на 21. век“ са с професия „измамник“.

Психолози посочват, че около тяхната личност винаги имам някаква трагедия или проблеми. Те или се представят за болни, или имат „болни“ близки. Манипулират с проблеми, които са горещи точки за обществото, масови ситуации, в които хората най-често попадат и разбират, съчувстват.

Личността на измамника се върти около забавяне на нещо или някого. „Парите се бавят! За първи път така се случва“. Обвиняват се фирми, институции и учреждения – т. е. вината се прехвърля на друг, за да се оправдае измамата.

Самите потърпевши, споделят още експерти, са примамени от прекалено добрите оферти или от състрадание, с което си казват „Защо пък да не помогна на този човек!“

Най-добрите съвети са тези, с които учим децата си: „Не говори с непознат!“, „Не вярвай на непознати!“, „Не давай лична информация на непознати – включително семейно положение, лични или служебни проблеми, ключови неща от живота ти!“, „Не помагай на всеки, защото не всеки ще ти помогне!“.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK