Шизофрения и липса на улики спасяват Ахмед Муса от килията

снимка: Actualno.com

Съдът в Пазарджик ще гледа днес мерките за неотклонение на арестуваните след акцията на ДАНС срещу разпространението на радикален ислям, съобщава БЛИЦ. По информация на БНТ прокуратурата ще поиска постоянен арест за 7-те обвиняеми от Пазарджик, сред които е и имама Ахмед Муса. Според обвинението той е ръководил група за разпространението на идеите на “Ислямска държава”.

Задържаният обаче може да се измъкне от ареста поради липса на достатъчно доказателства срещу него.Това твърдят запознати със спецакцията на ДАНС в Пазарджик и още няколко града в страната. Причината е, че агентите са избързали с операцията и не са събрали необходимия набор от улики, с които да заковат Муса и хората му.

Прибързаността в действията им е заради служителка на Окръжния съд в Пазарджик, която по погрешка е пуснала определение на съда, с което се дава право да се извърши задържане и изземване на кореспонденцията от електронните пощи на Ахмед Муса и неговите сподвижници от ромския квартал "Изток" на Пазарджик.

Определението е във връзка с новообразувано досъдебно производство срещу Муса, като е посочено, че прокуратурата е установила в профили във фейсбук снимки, колажи и видеоклипове, пропагандиращи антидемократична идеология и символи на "Ислямска държава". В самото определение на съда се съдържа цялата информация, която бе изнесена официално от прокуратурата ден след операцията, обяснява "Стандарт".

С документа магистратите дават разрешение процесуално-следствени действия да се извършат в офиса на интернет оператор, обслужващ електронните пощи на заподозрените. Така изтичането на информацията накарало ДАНС и прокуратурата да действат незабавно. Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев признаха, че са били против прибързаните действия и незабавната реализация, но екипът разследващи ги убедил, че трябва да се действа незабавно.

"Основно следва да се подчертае, че осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства изисква внимателно планиране и организация, която е необходима с оглед на изключителния брой обекти, които следва да бъдат претърсени. Осъществяването на това, което се случи на 25 ноември, бе предвидено за първата десетдневка на декември", призна Цацаров.

От прокуратурата обявиха, че освен с иззетите материали разполагат и с 30 свидетели, част които потвърждават, че Муса ги е призовавал към джихад по време на проповедите си. Повечето обаче твърдят, че снимките и клипчетата са свалени свободно от интернет. За тениските с логото на "Ислямска държава" - бял кръг на черен фон, и останалите материали - химикалки, стикери, шапки и др., пък обяснението е, че на тях пише единствено "Няма друг бог освен Аллах" на арабски.

Всъщност символът, който се превърна в най-разпознаваемия за "Ислямска държава", се разпространява свободно в интернет и присъства на всички материали на терористичната организация. Освен това друга голяма пречка пред обвинението е свързана със здравословното състояние на Муса. Осъденият през март на общо 4 години затвор за разпространение на радикален ислям имам, упорито твърди, че е шизофреник.

"Аз боледувах от шизофрения, но благодарение на изключителната ми вяра към Аллах се излекувах", заяви проповедникът пред съдията. Това твърдение на Муса е парадоксално и невярно, тъй като психиатрите още не са намерили лек за тази тежка и коварна болест, коментира пред бТВ неговият адвокат Хари Харалампиев.

Ако психиатричното заболяване се установи с медицинска експертиза, обвиненията срещу него могат да отидат в кошчето. Всъщност по прословутото дело, станало известно като "13-те имами", Муса е единственият, който получи ефективна осъдителна присъда от Пазарджишкия окръжен съд.

Днес се очаква съдът да заседава по мярката му за неотклонение "задържане под стража". Ако магистратите намерят достатъчно основания, ще го оставят зад решетките. Не е ясно обаче дали доказателствата срещу Муса и хората му ще издържат.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK