Шивачките, оставени без работа и заплати: Искаме само да си получим дължимото

снимка: Цена Желязкова, infomreja.bg

„Не ни интересуват нарушенията на фирмата, искаме просто да ни платят дължимото”, настояват работниците от закрития шивашки цех в Кюстендил, за който ИнфоМрежа вече писа. Жените, някои от които работят като шифачки във фирмата повече от пет години, разказват, че до началото на 2011 г. дейността в цеха, специализиран в производство на мъжко бельо, е вървяла в рамките на нормалното. Като се изключи ненормираното работно време, неизплатените отпуски и вярата в грандиозните обещания на собственика Епамеинондас Йоанис Митсикас и на неформалния управител на Джи Ен ЕООД Оля Върбанова не просто да изплатят всичко дължимо в първия удобен момент, но и да инициират промени в българското законодателство, които да доведат до по-добри условия на работа.

След последните новогодишни празници обаче, постепенно работата намалява, редовното плащане на заплатите – също. Допреди месец, когато на работниците е съобщено, че излизат в неплатен отпуск. По това време те са станали свидетели на това, как няколко тира изнасят от цеха материали, приготвени за бъдеща работа. Така започва историята, която доведе вчера до оплакване от страна на работничките при кмета и сигнал в Икономическа полиция и прокуратурата.

Позицията на експертите от Инспекция по труда – Кюстендил обаче е друга. Директорът Александър Крумов обяснява, че единствената установена до момента нередност е по отношение на опита да се пуснат работниците в неплатен отпуск при положение, че дори не са подали молби за такъв. Александър Крумов съобщи също, че вчера - 3 август, собственикът на фирмата Митсикас е подал документи за предстоящо преустановяване дейността на фирмата.

Предстоят масови съкращения, за които е уведомено и Бюрото по труда. За работниците обаче това не значи друго, освен че скоро юридическото лице, което им дължи средно по 1000 лв. на човек, няма да съществува. Дали все пак те ще си получат изработените пари – ще покаже бъдещето.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK