Шестокласнички от Първо ОУ – Гоце Делчев, се представиха отлично на олимпиада по ИТ

Снимки: Първо ОУ - Гоце Делчев

Проектите им са на много високо ниво

В областния кръг на олимпиадата по ИТ, проведен вчера онлайн, ученици от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Гоце Делчев, спазиха традицията за достойно представяне на училището. И трите проекта, разработени от тях под ръководството на Людмила Дерменджиева – директор на учебното заведение и преподавател по информационни технологии, се отличават с оригиналност, високо технологично ниво и практическа приложимост.

Много полезен за децата от подготвителните групи и за първокласниците е проектът на Александра Цанова и Валерия Джинева от шести клас „Моята първа азбука“. Чрез него по забавен начин малчуганите  могат неусетно да научат буквите от българската азбука и тяхното изписване както поотделно, така и в думи и изречения. От съществена полза в това отношение са красивите анимации. 

По време на упражненията по писане, децата чуват точното произношение. А когато участват в игра, създадена като кръстословица, те виждат как вярно написаните думи се оцветяват в зелено, а грешните – в червено.

Основният източник, използван от авторките на проекта, е букварчето за първи клас. А изображенията, дизайнът, кодовете и анимациите са тяхно творчество.

В помощ на образователния процес е и проектът „Забавна математика“, чиито създателки са Стефани Терзиева и Константина Костова. Целта, която са си поставили двете шестокласнички, е да убедят учениците от пети клас, че математиката съвсем не е толкова трудна, дори може да бъде забавна. 

Проектът по интересен начин съчетава полезното с приятното. Той съдържа 24 урока, в които теоретичните знания се прилагат на практика чрез решаване на задачи. Консултант в тази част на проекта е Костадинка Пирнарева - преподавател по математика в училището.

Логическото мислене се развива и чрез много игри, които момичетата са измислили. Освен „Игра за двама“, проектът съдържа и тест, направен на Kahoot, в който чрез PIN код могат да се включат много играчи, които получават точки за брой правилни отговори и бързина. Накрая на почетната стълбичка „се качват“ тримата състезатели с най-много точки. 

Интересен е и проектът на ученичките, също шестокласнички, Виктория Танчева и Радост Герова. Той е озаглавен „Богатство от ерата на динозаврите“ и по забавен начин разказва за пчелите и динозаврите. Целта, която авторките са си поставили, е да ни убедят в необходимостта да опазваме пчелите – едно истинско богатство.

Реализирането на оригиналната идея се постига чрез поднасяне на полезна информация, индивидуални и екипни игри, кръстословица, филм. 

Момичетата не само са рисували интересните герои, но чрез подходящо озвучаване са влезли в ролите им, показвайки завидна артистичност. В края те предлагат решаване на тест върху богатата информация за пчелите и причините за тяхното намаляване.

Презентациите са поредно доказателство за творческите способности на младите хора и за високите резултати, до които те могат да достигнат при умело ръководство.

 

КОМЕНТАРИ

Аз07:30 - 02.05.2020
Напълно безсмислени проекти. Децата само си губят времето с тях, а директорката им не я бива по информационни технологии.
Анонимен07:17 - 02.05.2020
Какви кодове пишат, те дори не знаят какво е код, всичко е направено върху готов шаблон. Мога да покажа откъде са взети и картинките, което е нарушаване на авторското право. Но директорката има връзки в Благоевград и затова винаги се класират, дори с откраднати проекти.
Мария14:52 - 16.04.2020
Браво!
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK