Гвардейският духов оркестър спечели овациите на военнослужещите в Босна и Херцеговина

Снимка: Гвардейски оркестър

Гвардейският представителен духов оркестър изнесе концерт за военнослужещите, които участват в операцията на Европейския съюз „Алтеа“ в Босна и Херцеговина. С професионалното изпълнение на произведения от български и чуждестранни автори музикантите на Националната гвардейска част спечелиха овациите на военнослужещите.

Концертът се проведе на 8. февруари в база „Бутмир“ в Сараево по повод българското председателство на Съвета на Европейския съюз. На него присъстваха посланикът на Република България в Босна и Херцеговина Августина Цветкова-Карабашева, командирът на Щаба на НАТО в Сараево бригаден генерал Робърт Хюстън, командирите на българския контингент полковник Николай Киров и на контингентите на страните - участнички в операцията, много военнослужещи.

От началото на септември 2012 г. приносът на България в операция „Алтеа“ е с  до 11 военнослужещи, които са на длъжности в щаба на операцията в Сараево, и лека маневрена рота с Национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи и до 40 единици военна техника в състава на междинния резерв. Ротата се намира в България и се поддържа в необходимото състояние на готовност за развръщане.

В рамките на посещението в Босна и Херцеговина, Гвардейският представителен духов оркестър участва в откриването на  34-тото издание на международния фестивал „Сараевска зима“. С тържествения концерт, който се състоя на 7. февруари в Народния театър в Сараево, беше отбелязано Българското председателство на Съвета на ЕС. Под бурните аплодисменти на висши държавници, представители на дипломатическия корпус и участници във фестивала от цял свят, гвардейският оркестър представи произведения на български и чуждестранни автори от богатия си жанров репертоар - джаз, филмова музика и суинг. Концертът беше предшестван от кратко изпълнение на българските военни музиканти за жителите и гостите на града на площада пред театъра.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK