Български лекари прекараха няколко часа в полицейското управление на Босилеград

Снимка: Infomreja.bg

Няколко часа прекараха трима лекари от Първа градска болница в София, организирали хуманитарна акция за оказване на медицинска помощ на болни в Босилеград в полицейското управление в града. Информацията бе оповестена от гражданския комитет "Западни покрайнини" в официално съобщение до българските медии.

Медиците заминали за Босилеград  на 10 ноември с писменото съгласие на здравния дом там . С пристигането им в културно информационен център в Босилеград се явил медицински инспектор от Ниш, съпроводен от около 20 полицаи, които задържали българските лекари и ги отвели в местното полицейско управление.

Лекарите са задържани, без да бъдат разпитвани.

В Босилеград са ги оаквали зоколо 50 души за преглед и  консултация. За случая е информиран генералния консул на РБългария в град Ниш г-н Едвин Сугарев, който е взел всички надлежни мерки за изясняване на случая,се казва в съобщението.

Този инцидент става само 2 дни след отбелязване Деня на Западните покрайнини, който е свързан с окупацията и предаването на Българското население към Кралството на сърби, хървати и словенци през далечната 1920 г. Оттогава  започват и проблемите, свързани с политиката на асимилация и дискриминация към Българите от тези краища. 

Случаят е сериозно нарушение на официалната българо-сръбска политика на сътрудничество и добросъседство, насочена към създаването на благоприятни предпоставки за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, е становището на гражданския комитет „Западни покрайнини“ , подписано от председателя на организациията проф. Лозан Митев.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK