Сръбската полиция провали хуманитарна акция в Босилеград, задържа трима български лекари

Снимка: Иван Николов

Сръбската полиция в Босилеград съвместно с Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването провали безвъзмездна хуманитарна медицинска акция за прегледи на социално застрашени и нуждаещи се от специлизирана медицинска помощ граждани на Босилеград, съобщи председателят на Културно-информационния център, Иван Николов.

По покана на КИЦ „Босилеград“ трима лекари специалисти от Първа МБАЛ – София, на 10.11.2017 г., в предобедните часове, са пристигнали в центъра и са започнали с консултативните прегледи. В КИЦ-а са дошли около 50 заинтересовани граждани на Босилеград, сред които и деца.

„Десетина минути след като бяха започнали прегледите и консултациите, в помещението влязоха и се легитимираха двама инспектори от Отдела на здравната инспекция. След тях в помешенията на КИЦ-а влязоха четирима полицаи, които легитимираха лекарите, а други петнайсетина блокираха сградата на КИЦ-а отвън.

След двучасовен разпит на служителите на КИЦ-а и лекарите в офиса на КИЦ „Босилеград“, на служителите на КИЦ-а беше връчен протокол и им беше обяснено, че са в нарушение и нямат право да се занимават с провеждането на такъв тип хуманитарни акции. Също така предупредиха служителите на КИЦ-а, че ще им бъде повдигнато обвинение“, разказва Иван Николов за случая във Фейсбук.

След проведения разпит в КИЦ-а, тримата лекари от София са били отведени и задържани в полицията в Босилеград в продължение на около 4 часа, без да ги разпитват и без да им съставят протокол. Тримата лекари са били пуснати от полицията след интервенцията на Генералното консулство на Р България и на Генералния консул в Ниш, Едвин Сугарев.

Заинтересованите граждани са чакали лекарите през целия ден и постепенно се разотишли, с което на практика медицинската хуманитарна акция била напълно провалена.

"Гражданите на Босилеград, лекарите и служителите на КИЦ-а за пореден път ненужно бяха стресирани в една показна и очевидно предварително много добре подготвена полицейска акция. КИЦ „Босилеград“ изразява съмнение, че тази акция бе подготвена в отговор на действията на българската държава, с които бяха ограничени възможностите на кметството в Босилеград да извозва стотици нуждаещи се от медицинска помощ граждани във Военно-медицинска академия в София, а след това да ги изнудва да гласуват за него на местните избори", коментира председателят на КИЦ "Босилеград".

Той уточнява, че в момента медицинската помощ на Военно-медицинската академия се оказва чрез Генералното консулство на Р България в Ниш. От Културно-информационния център изразяват огорчение и протест срещу нечовешката според тях постъпка на сръбските власти, с която десетки босилеградски граждани са лишени от безплатна и специализирана медицинска помощ от лекари, които от чисти хуманитарни подбуди, на собствени разноски, са дошли от София в Босилеград, за да помогнат на хората, които нямат друга възможност да се възползват от лекарска помощ.

"Същевременно, ние смятаме че това е сериозен акт на предупреждение към КИЦ-а след проведените дейности по повод отбелязването на Деня на Западните покрайнини и алармиране на българската общественост за изключително трудното социално-икономическо положение на българското малцинство в Западните покрайнини. Симптоматично е също така, че тази акция бе проведена след като председателят на Народното събрание на Р България, г-н Димитър Главчев, при посещението си в Белград пред сръбските политици и държавници постави редица въпроси, касаещи положението и правата на българското малцинство в Сърбия", смята още Иван Николов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK