Яворови дни в НПГ „Д. Талев“: Любовта на Яворов през погледа на ученици, учители и неврокопския художник Николай Маринов

Снимки: НПГ „Димитър Талев“-Гоце Делчев

Какво по-подходящо място за литературен разговор, посветен на живота, творчеството и любовта на Яворов, от ателието на талантливия неврокопски художник и поет Николай Маринов. Избраха го ученици и учители от НПГ „Димитър Талев“ за финала на прекрасните Яворови дни в неврокопската гимназия, посветени на 140-годишнината от рождението на поета Пейо Крачолов Яворов.

Именно в ателието на художника Николай Маринов днес се срещнаха няколко поколения българи, ценители на изящния стих, поезия, живопис…изкуство-учениците от 11. клас заедно със своите учители по български език и литература.
Уникалната среща протече под звъна на стенния часовник, сред аромат на бои и заобиколени от четките, с които атрактивният неврокопски художник Николай Маринов създава своето изкуство.

Самата среща на поколенията протече в изключително приятен и непринуден разговор за човека, който е нарисувал с думи едни от най- красивите и незабравими произведения в българската литература.
Под ръководството на учителя Кирил Малаков единадесетокласниците бяха подготвили откъси от писмата между Мина Тодорова и Пейо Яворов, при прочита на които чувствителната душа на художника не остана равнодушна. Развълнувани и трогнати останаха и гостите на художника, а той от своя страна, ги поздрави със стихотворение и им пожела да „обичат страстно, но не гибелно“.

Яворовите дни в НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев, стартираха на 11. януари. Учениците от неврокопската професионална гимназия същия ден предприеха мащабна акция и разпространиха сред гражданството и институциите брошури, с които припомниха на всички най-важните моменти от живота и творчеството на поета.  

Едно от събитията, което ще се запомни от гимназисти и учители от тазгодишните Яворови дни, е прекрасният филм с избрани моменти от живота на поета революционер Яворов. Филмът е съвместна продукция на учителите по български език и литература и ученици от специалностите „Компютърна техника и технологии“ и “Организация на туризма и свободното време“.

Роденият през януари 1878 г. поет, през целия си живот е „затворен в себе си, мълчалив, тих и мирен, винаги замислен, съсредоточен и вглъбен у себе си“, казва сестра му Екатерина. Вглъбеността и съсредоточеността са предпоставки за създаването на творби, превърнали се в шедьоври от началото на XX век. В тях се откриват сърдечни и обществени тъги, представени с чудна искреност и дълбочина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK