Шефът на НСО поискал охрана на парк "Росенец" до 15 септември

Снимка: Стопкадър, бТВ

Сценарият е с цел да обвини правителството във връзка с ДПС и Доган, каза Борисов

По искане на началника на НСО ген. Красимир Станчев морето пред парка "Росенец" е трябвало да бъде строго охранявано и до него да не се допускат чужди лодки.

Това обясни премиерът Бойко Борисов, който държеше писмото – заповед от НСО началника, с което се задължава военното министерство, МВР и транспортното министерство да съдействат на НСО за охраната на сараите на Доган в парк „росенец“.

На брифинга присъстваха вътрешният министър Младен Маринов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и транспортният министър Росен Желязков.

Премиерът представи заповедта и приложена към нея карта на  територията на "Росенец".Охраната е поискана за период от 10 юли до 15 септември. 

"Писмото е подписано от началника на НСО, който е назначен от президента. Целта е това писмо да бъде разпространено до всички институции, включително МВР, "Морска администрация" и Военното министерство", каза Борисов.

След като получа това писмо всички служби на правителството трябва да го изпълняват. Включително и Каракачанов изкарва военните кораби, Младен Маринов излиза с мегафони, от лодките стоят и снимат, излиза и Морска администрация в подчинение на Росен Желяков. Излиза, че правителството брани имот на Доган, добре ли са ги измислили. И тогава ще излезе Радев и ще каже видяхте ли какво стана, заяви Борисов.

До 15.09. има закон да не бъде сваляна охраната. Сутринта говорих за сценарий, ето го, каза премиерът, който уточни, че „сценарият“ е с цел да обвини правителството във връзка с ДПС и Доган.

Българската армия по конституция защитава територията на България, а не акваторията на паркове и частни имоти, така че нито един съд на ВФ няма да бъде ангажиран с подобна дейност. Аз обаче питам генерал Станчев: НСО няма ли да накаже служителят, захвърлил знамето? Флотът няма задача да охранява акватории като част от паркове. В района на Бургас се провежда военно-морско учение и ако бъдат забелязани кораби в морето, то те са част от учението, каза Каракачанов.

МВР министърът Младен Маринов уточни: Разпоредил съм действията на полицаите да бъдат ограничени спрямо закона, така че да не влизаме в ситуации, при които компетенциите на службите да бъдат проблемни.

Интересни са въпросите защо вчера НСО и въз основа на какви данни е наложило ограничение на тази акватории, как е обоснован този период до 15.09., дали не е опит за въвличането на държавните служби в незаконен контекст, попита министър Желязков.

Борисов обяви: Отчитам заслугите на другите и съжалявам, че върху НСО се оказва такъв политически натиск. Там работят прекрасни професионалисти, на които им е тежко, когато виждат, че политиците се замерят с тази служба. Най-младият автомобил там е на 12 г., представете си колко е лесно да работиш там. До днес с директора на НСО съм оказвал пълно съдействие и финансово чрез МФ.

Обръщам се като Христо Иванов, как би коментирал, че правителството не е отговорно за НСО и заповедта.

Призовавам партиите да се пазят и да не стимулират провокациите. Важен е гражданският и етнически мир, каза премиерът и допълни:

С днешните решения до 15.09. да бъде охраняван, всичко е било за пред публиката. Добре, че навреме ме информираха. Всички действат по тертип и изпълняват заповеди. Считам, че на вчерашната сбирка на лидери и партии, за първи път липсваше ДПС, и това е начин да бъде върнато към тройни и двойни коалиции. Когато ние сме искали съдействие от ДПС, ние сме благодарили.

НСО на 100% се ръководи от президента. Той избира ръководителите и заместниците.

Ние можем да се винени за много неща. Със Спиридонов сме работили десетки нощи заедно, прекрасен полицаи, но допуска грешка в службата му, с мъка го махнах. Двама военни хвърлят знамето и още не са уволнени, каза Борисов.

Имаше ли Христо Иванов, когато съпартийците му бяха обвинявани от Прокуратурата – Трайчо Трайков, Нено Димов, Симеон Дянков, Петър Москов. Тогава говорихме ли за репресии? Кой се явява по-свиден аз тях тогава?!, запита реторично министър-председателят.

По 200 души ми се катерихте на дуварите в Банкя, НСО дойде ли да ви гони?! Не може да се налагат такива ограничения. Сценарият е да бъда обвинен аз. Сега трябва да се изсмука нещо от пръстите и те се опитват с такива хватки да направят подобно нещо, каза Борисов.

Сценарият е ясен и възлагам на Каракачанов да го провери и да се намира законова процедура шефът на НСО да си оттегли искането, уточни премиерът, а вицепремиерът каза:

Брегът е държавна собственост, ако някой иска да се пече – добре, но за митинги Общината взима решение. Писмото задължава институциите да съдействаме на НСО, това трябва да се провери. Това е коварен капан, да искаш флота да те охранява е порнография. Акватория на резиденция се охранява от флота при посещение на чужд държавен глава.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK