145 г. СУ-Сатовча! Учители и ученици си размениха музикални поздрави "Учителски валс“ и „Учителко, целувам ти ръка”

Снимки: СУ - Сатовча

145-годишнината на СУ „Св. св. Кирил и Методий" отпразнуваха с невероятно тържество учители, ученици, родители и обществеността на село Сатовча и общината, през което училище са преминали хиляди жители на Сатовча и съседните населени места.

На този 11. май в СУ „Св. св. Кирил и Методий” атмосферата бе изключително различна, емоционална и вълнуваща. Всички ученици и учители пристигнаха още от ранни зори и проведоха най-важния за всички час – час, посветен изцяло на родното училище, на светите братя Кирил и Методий, час на патронния празник на училището.

Събитието започна с тържествено посрещане на знамето и "Химн на родното училище", изпълнен със самочувствие и гордост от всички ученици и учители.

В продължение на два часа учениците, учителите и гостите на тържеството се забавляваха с богатата и интересна юбилейна и празнична програма, посветена изцяло на годишнината от създаването на школото в Сатовча през далечната 1873 г.

Показано бе как училището се развива в своето настояще и всички присъстващи си представиха бъдещето на учебното заведение към още по-добро.

По време на празненството бяха прочетени пристигналите специално за годишнината поздравителни адреси от дъщерята на първата учителка в Сатовча – Константина Сачева - Коца, от Фондация „Българска памет” в лицето на Милен Врабевски, от председателя на НЧ „Св. св. Кирил и Методий - 1926”, Бисер Ушев – и други.

На учениците първенци бяха раздадени грамоти от различните конкурси и състезания, проведени в чест на 145-годишния юбилей на училището.

Възпитаниците на СУ "Св. св. Кирил и Методий“ бяха поздравени от група учители с песента "Учителски валс“, а ученичката Цветелина Ушева върна милия жест на преподавателите с прекрасната песен "Учителко, целувам ти ръка”.

Юбилейното тържество почетоха с присъствието си и важните и официални гости: Елхан Кълков - народен представител от 44-то НС, д-р Арбен Мименов - кмет на община Сатовча, инж. Бисер Ушев – председател на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий - 1926”, много  общественици, директори на училища от цялата община, бивши учители и ученици, родители и гости на селото.

Всички те бяха посрещнати по стар български обичай с пита и мед, получиха и брой от юбилейния школски вестник, финансиран от кмета Мименов, а на ръката на всеки гост бе вързана малка роза, изработена от ученици в часовете по изобразително изкуство по повод инициативата на Министерството на образованието и науката „Розите на България“.

Целта на тази инициатива бе ученици, учители и родители да изпълняват едно и също българско хоро независимо в коя точка на света се намират. За инициативата бе избрана „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на БНР,  хор на фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“, музика, на която танцуват навсякъде из България и там, където има български общности в чужбина.

Хубавият празник по случая 145 години от основаването на училището в Сатовча завърши с топла и приятелска среща на колектива с бивши учители и директори на другите две средни училища в общината - тези в Кочан и Вълкосел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK