Шефът на АПИ: Под моста на АМ "Струма" отпадък няма

Снимка: Infomreja.bg

Ремонтът на съоръжението ще струва 1,8 млн. лв.

Под моста на АМ "Струма" отпадък няма. Това заяви председателят на УС на АПИ Георги Терзийски пред bTV по повод появил се в медийното пространство видеоклип, на който се вижда как камион изхвърля боклук в общински терен.

От Пътната агенция обаче посочиха, че видеото е старо. Според Терзийски то е заснето в деня, в който Пътната агенция е организирала изземването на материалите под съоръжението. След това обаче собственикът им е предявил претенции, че това са негови материали и че Агенцията може да ги увреди, ако ги транспортира. По тази причина след подаден сигнал от него до правоохранителните органи, от АПИ са били принудени да върнат материалите, които собственикът сам да извози до сметището в Костинброд.

Терзийски подчерта, че вчера се е провела среща с всички заинтересовани институции, за да се вземат крути мерки собственикът да извози този материал на регламентираните места, така че да не застрашава съоръжението.

По негови думи действията по изземване на материалите е всичко, което по правомощия може да направи АПИ. Основната дейност на Пътната агенция е да изгражда и поддържа пътища, тя не е компетентна да изпълнява дейности по управление на отпадъците, уточни Терзийски.

Той посочва, че не разполага с информация дали Агенцията е давала разрешение за това около съоръжението да се съхраняват такива материали.

Запитан защо боклукът не е бил разчистен веднага, след като се е разбрало за него, а именно през април 2018 г., когато е бил подаден сигнал от Община Дупница, Терзийски отвърна, че това не е от компетенциите на АПИ. Той обаче отказа да посочи кой не си е свършил работата, защото вървели процесуални-следствени действия.

Не е коректно да коментирам действия на други институции по отношение на този казус, заяви председателят на УС на АПИ.

Терзийски категорично отхвърли аналогията на случая с нерегламентираното сметище със ситуацията в Своге, при която загинаха 20 души, въпреки че многократно са били подавани сигнали за опасния път. По негови думи този път Агенцията е предприела действия, които да предпазят съоръжението.

Терзийски посочи и че ремонтните дейности ще струват малко над 1,8 млн. лева, които Агенцията ще предяви като регрес. При последвалите проверки и под други мостови съоръжения са били установени 120 нарушения на над 3800 съоръжения.

Припомняме, Пътната агенция внесе сигнал в Районна прокуратура - Дупница срещу собственика на пламналия цех за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха пожара под моста на АМ "Струма".

Заради инцидента от АПИ започнаха проверки на всички пътни съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под тях.

По-късно пък стана ясно, че фирмата, заради която пламна магистрала"Струма" край Дупница, е в процедура по отнемане на лиценза./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK