Шефът на Агенцията за българите в чужбина остава в ареста

Снимка: БГНЕС

Специализираният съд остави в ареста Петър Харалампиев и задържаните служители на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщава БГНЕС.

Повече от четири часа Специализираният наказателен съд разглежда мерките за неотклонение на задържаните и обвинени за корупционния скандал с български документи началник и служители на Държавната агенция за българите в чужбина.

Съдът уважи искането на прокуратурата и поиска постоянен арест за председателя на агенцията Петър Харалампиев, за главния секретар Красимир Томов и за Марко Стойов.

Според обвинението престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход, е започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил агенцията.

Четвъртата обвиняема бе освободена в сряда срещу парична гаранция заради здравословното й състояние и заради отзивчивостта пред разследващите. 

Заместник-главният прокурор Иван Гешев определи разследването и корупцията в ДАБЧ като "без аналог в новата ни история".

„В кориците по делото има редица протоколи, в които са отразени намерени значителни парични суми у различни лица, включително са събрани доказателства и са намерени иззети биткойн портфейли като има доказателства, че част от паричните средства по подкупите се трансферират във виртуални валути”, каза прокурор Ангел Кънев.

Той посочи, че в тази връзка има също назначени експертизи, това ще се изследва също.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK